A tervek szerint novemberben dönt a kormány az információszabadságról szóló törvény koncepciójáról. A jogszabály lényege, hogy a közpénzből keletkezett közérdekű adatokat, bírósági ítéleteket a hivatalos szerveknek elérhetővé kell tenniük az interneten.
Szakmai konferenciát rendeztek az információs szabadságról szóló törvényről a Közép-európai Egyetemen (CEU) kedden. Az 1992-es, személyes adatok védelméről és közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény nagy lépés volt az információszabadság terén, de sem az eredeti jogszabály, sem annak 2003-as felülvizsgálata nem foglalkozott az elektronikus információszabadsággal, miközben a technológiai fejlődés alapvetően befolyásolja az információs jogok gyakorlását.
A törvény egyik célja, hogy az interneten létrehozzon egy mindenki által elérhető, ingyenes, hivatalos és teljes jogszabálygyűjteményt. A magyar jog sajátossága, hogy rendkívül sok a módosító jogszabály, ezért különösen fontos, hogy az interneten elérhető joganyag gyorsan kövesse a változásokat. Az információs szabadságról szóló törvény alapjául az Eötvös Károly Intézet két tanulmánya szolgált. Újdonság, hogy a törvény kétszakaszos előkészítésen megy keresztül, először a koncepciót, majd a normaszöveget dolgozzák ki. A www.informacioszabadsag.hu oldalon már most lehet észrevételeket, javaslatokat megfogalmazni a tervezetről.

Magyarorszag.hu, 2004. október 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr541182391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása