Az Európai Unió illetékes bizottsága hétfői ülésén vita nélkül megszavazta, hogy a jövőben minden EU-állampolgár útlevelében két biometrikus azonosítót kell elhelyezni. Így a digitális fénykép mellett 2008-tól kötelezően az ujjlenyomatot is őrzi az útlevél. A szabályozás ellen korábban több nemzetközi emberi jogi szervezet és európai adatvédelmi biztos is tiltakozott.
Magyarországon már meg is kezdődtek az előkészületek az új okmányok elkészítésére, az okmányirodák és a határőrség informatikai fejlesztésére. Az ujjlenyomatot egy mikrochip tartalmazza majd, amely láthatatlan lesz.
A szabályozás ellen több nemzetközi emberi jogi szervezet és európai adatvédelmi biztos - többek között Péterfalvi Attila jelenlegi és Majtényi László volt adatvédelmi biztos - is tiltakozott. Szerintük az ujjlenyomatokkal vissza lehet élni, mivel a segítségével számos személyes adat megtudható.

origo.hu, 2004. december 13. 

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr131182443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása