Általános jelleggel nem elfogadható a munkahelyi drogtesztek alkalmazása, illetve az ahhoz kötődő adatkezelés Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontja szerint. Munkahelyen drogteszt alkalmazását csak kifejezett jogszabályi felhatalmazás tehet lehetővé, és nem a munkáltató önkényes választása vagy a "kikényszerített hozzájárulás" alapozza meg - olvasható az ombudsman állásfoglalásban.
Péterfalvi Attila egy személy- és vagyonvédelmi szolgáltatásokat nyújtó gazdasági társaság kezdeményezése alapján folytatott vizsgálatot a munkahelyi drogtesztelésről.
Az adatvédelmi biztos álláspontja szerint a munkahelyi drogtesztek alkalmazása általános jelleggel nem elfogadható, mert a munkavállalói hozzájárulás önkéntessége erősen megkérdőjelezhető.
Emellett a tesztelés a magánszférába súlyosan beavatkozó, a személyiségi jogokat sértő gyakorlathoz vezethet, és a mobilteszt hatékonysága nem meggyőző, például némely gyógyszer fogyasztása is pozitív teszteredményt hozhat.
Péterfalvi Attila kiemelte, hogy drogtesztet csak megfelelő végzettségű személy irányítása alatt lehet végezni és a pozitív teszteredményt is csak ilyen (egészségügyi) képzettségű ember elemezheti.
Emellett a dolgozóknak minden esetben másolatot kell kapniuk a dokumentációból annak érdekében, hogy annak tartalmát független ellenőrzésnek vethessék alá, és így lehetőségük nyíljék a jogorvoslathoz.

HVG.hu, 2005. június 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr521189336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása