Ujjlenyomat nélkül egy tapodtat se. Amerika után most az Unió is arra készül, hogy a terrorveszély miatt mindenkit alaposan ellenőriznek a határon. Adatvédelmi szakemberek szerint azonban jogsértő lenne központi adatbázis létrehozása. Enélkül viszont a rendszer, szinte semmit sem érne.
Ha Brüsszelben elfogadják a németek javaslatát, akkor az unió határán mindenkinek át kell esnie az ujjlenyomat-vizsgálaton. Németország és Anglia repterein már működik ez, illetve írisz-vizsgáló biztonsági rendszer. Igaz egyelőre csak kísérleti jelleggel, de előbb-utóbb kötelezővé tehetik az ellenőrzést. Vannak azonban, akik aggályokat fogalmaznak meg.
Az adatvédelmi biztos szerint egy hatástanulmányt kellett volna készíteni az eljárás eredményességéről, ilketve hogy az emberek mit szólnak hozzá. Változatlanul az az álláspontunk, hogy kerülni kell mindazokat az adatbázisokat, amelyek súlyos sérelemmel járnak a személyiségi jogokra - tette hozzá Péterfalvi Attila.

Hirado.hu, 2005. július 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr201189774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása