Az MTV műsorvezetőinek nemzeti és etnikai hovatartozásáról érdeklődött az állampolgári jogok biztosának általános helyettese. Habár ez különleges adatnak minősül, az adatvédelmi ombudsman szerint nem történt törvénysértés. A televízió visszautasította a kérdést.
Az MTV műsorvezetői között - a kisebbségi műsorokat vezetőkön kívül - milyen az egyes nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozók aránya? - tette fel levélben a kérdést Takács Albert, az állampolgári jogok biztosának általános helyettese a tévének küldött levelében. Takács azután indított vizsgálatot, hogy az MTV Híradójából eltűntek a női műsorvezetők. Az ezzel kapcsolatos kérdőívet, amelyet László Péter hírigazgató is aláírt, október 4-én küldték körbe a csatorna szervezeti egységeinek, azzal a megjegyzéssel, hogy töltsék ki és juttassák vissza.
A kérdések a műsorok műsorvezetőinek nemi megoszlására vonatkoztak, de nemzetiségi és etnikai hovatartozásukat is firtatták. A kérdőív alján a csatorna jelölte is, hogy az 1992. évi LXIII. törvény szerint ez különleges személyes adatnak minősül, és az MTV ilyeneket nem gyűjt. Ennek ellenére a lapunknak nyilatkozó televíziósok szerint már a kérdésfeltevés is dühöt váltott ki belőlük, éppen ezért nem is töltötték ki az papírt. Lapunk megkereste László Pétert, aki nem nyilatkozott, Holub Katalin szóvivőhöz irányított minket. Holub eljuttatott hozzánk egy közleményt, amely szerint ilyen adatokat nem tudnak közölni, mert nem is veszik nyilvántartásba őket.
Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman szerint önmagában a kérdés még nem vet fel adatvédelmi problémát. A törvény szerint az érintettnek írásban kell arról nyilatkoznia, hogy valamely nemzetiséghez vagy kisebbséghez tartozónak vallja magát. Ekkor nyilvántartás készítése nélkül, anonim módon statisztikai adatként felhasználhatják az így gyűjtött információt. Az eset kapcsán hivatalból nem indítanak vizsgálatot, de ha az érintettektől megkeresés érkezik, akkor természetesen kivizsgálják az ügyet.

SzinesBulvarLap.hu, 2005. október 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr641198651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása