Az Európai Unióban elsőként Németországban lesznek elérhetők a digitális személyazonosító adatok tárolására ellátott chippel felszerelt útlevelek. Az új útiokmányokat a tervek szerint a héten vezetik be.
Otto Schily leköszönő belügyminiszter elégedetten nyilatkozott az úgynevezett ePass-ról. A német adatvédelmi biztos, Peter Schaar viszont meglehetősen szkeptikus volt a biometrikus igazolvánnyal kapcsolatban, és az útlevél bevezetésével kapcsolatban kritikus hangvételt ütött meg az általában számítástechnikai és informatikai kérdésekben felszólaló Chaos Computer Club (CCC) nevű civil szervezet is.
Az új német útiokmányok egy kis chipet tartalmaznak, amelyről az adatokat RFID-vevőeszközzel lehet leolvasni. A digitális fotó és a személyes adatok mellett 2007 márciusától a chip már két ujjlenyomatot tartalmaz majd. Az adatvédelmi szakemberek - élükön Peter Schaarral - elsősorban azt kifogásolják az új útlevelekkel kapcsolatban, hogy Otto Schily minden az ePassról szóló tesztet és azok eredményét a mai napig titokban tartatta, így semmit sem lehet tudni az új útiokmányokról és azok sebezhetőségéről. Ezenkívül a mai napig egyetlen olyan szervezet sem jött létre, amelynek joga lenne a német állampolgárok elektronikusan tárolt adatait egy központi adatbázisban tárolni és ellenőrizni. Az sincs tisztázva, hogy ki vagy kik férnek majd hozzá ezekhez az adatokhoz. Peter Schaar szerint ezek a kérdések mind-mind adatvédelmi aggályokat vetnek fel.

SG.hu, 2005. november 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr881199610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása