Az APEH adósainak nyilvánosságra hozatala nem sért jogszabályt az Alkotmánybíróság és az adatvédelmi biztos szerint.
Bármilyen kínos is, de ha valaki, egy magánszemély 10 millió forinttal, vagy annál még több adóval tartozik, akkor könnyen az APEH honlapján találhatja bizonyos személyes adatait. Névvel, címmel és a tartozás pontos összegével mostantól az adótartozók az adóhatóság szakmai lapja helyett, annak internetes oldalán sorakoznak. Az adóslista nyilvánosságra hozatala az Alkotmánybíróság és az adatvédelmi biztos szerint sem sért jogszabályt.
Péterfalvi Attila: - Személyes adatot akkor lehet nyilvánosságra hozni, hogy ha azt törvény elrendeli vagy az érintett hozzájárul. Az adózás rendjéről szóló törvény ad erre felhatalmazást az adóhatóságnak. A jogszabály úgy szól, hogy közzéteszi azoknak az adózóknak a nevét, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek. Itt a közzététel nem szól arról, hogy ez saját honlap, vagy újsághirdetés, mert a jogszabály nem korlátozza az adóhatóság jogosítványát, hogy a közzététel milyen formában kell, hogy megvalósuljon.

Nethirlap.hu, 2005. november 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr411199651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása