Bár az osztrák parlament jövő januárban tárgyalja az ügyet, és sokan kritizálják technikai szempontból a biometrikus igazolványokat, szakemberek szerint az E-Pass bevezetése Ausztriában biztosra vehető.
Az osztrák E-Pass követni fogja az Európai Unió ajánlásait, és Liese Prokopp osztrák belügyminiszter szerint a fejlesztésénél a biztonságra és a hamisítások elleni védelemre helyezik a fő hangsúlyt.
Az ország minisztertanácsa - az elektronikus útiokmányok bevezetéséhez kapcsolódóan - egyúttal döntött arról is, hogy néhány éven belül az osztrák repülőterek többségében felállítják az arcfelismerő szkennereket, amelyek az E-Passban tárolt digitális JPEG formátumú képeket egy kamera segítségével össze fogják hasonlítani az illető személyről az adatbázisukban tárolt fényképével.
Az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor jelenlegi formájában majdhogynem katasztrofálisnak minősítették a rendszert. Az olvasóberendezések például még nem képesek fennakadások nélkül működni, a Német Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatalnál végzett teszteken pedig a rendszer számos esetben nem tudta azonosítani az adott személyt. Az ellenzők szerint amennyiben az elektronikus útlevél-rendszert a jelenlegi formájában vezetik be, úgy naponta több órás torlódásokra kell felkészülni, és a repülőterek a szoftver hibájából nem, illetve tévesen azonosítható emberek ezreivel lesznek tele.
Kényelmetlenséget jelent az is, hogy a digitális fotókon nem lehet nyitott szájjal nevetni, mert a kilátszódó fogsorok miatt a szkenner nem lesz képes azonosítani az arcot. 2009-től a digitális fotót és az arclenyomatot kiegészíti a két ujjról készült digitális ujjlenyomat is.

SG.hu, 2005. november 29.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr341199736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása