"A rendőrállam egészségére" címmel jelent meg Tamás Gáspár Miklós írása a Népszavában. A politológus olyan jelenségeket sorol cikkében, amelyek szerinte elfogadhatatlanok, mert jogtalanok. Fölsorolja, ki mindenki igazoltathat ma Magyarországon: egyenruhás jelvényes, civil ruhás jelvény nélküli, pénzügyőr, polgárőr, biztonsági őr, parkőr, hal- és vadőr, közterület-felügyelő, vasúti- és villamoskalauz, bankhivatalnok, sőt részletfizetéskor a legtöbb üzlet. Az igazoltatás persze idézőjelben értendő, hiszen az esetek nagy részében az említettek betekintési jogáról van szó, nem pedig arról, hogy kényszerítő eszközök támogatásával fölszólítanának az igazolvány átadására. Tamás Gáspár Miklós szerint "a magyar állam az egyetemes kontroll totalitárius utópiája felé halad". Mindenesetre tény, hogy az utcák és a hivatalok tele vannak kamerákkal, amelyek megörökítenek bennünket, állampolgárokat.
Az adatvédelmi biztos is egyetért a Tamás Gáspár Miklós által kifogásolt példák némelyikének aggályosságával. Péterfalvi Attila állítja, hogy például a kávéházakban semmi keresnivalójuk nincs a figyelőkameráknak. Pedig az Országgyűlési Biztosok Hivatalában is van kamera - vetette fel a Tizenhat óra riportere az ombudsmannak. Igen ám, de Péterfalvi Attila elmondta: az épületet és környékét jogszerűen pásztázhatják kamerák, ha nem készítenek felvételt, hiszen az adatkezelés mindig a "felvétel" gomb megnyomásával kezdődik, és ezt a gombot kizárólag olyan időszakban szabad megnyomni, amikor jogosan már senki nem tartózkodhat a hivatal épületében. Tehát egy esetleges jogellenes behatolás felderítésében jó szolgálatot tehetnek a kamerás megfigyelés rögzített képsorai. Ugyanakkor azt az adatvédelmi biztos is elismeri, hogy a kamerás megfigyelés önmagában is sértheti a magánélethez való jogot.
Péterfalvi Attila úgy látja, hogy bizonyos jelenségek napjainkban Magyarország rendőrállammá válásának veszélyével fenyegetnek. A mobil-kommunikációs szektorban például igyekeznek adatainkat minél tovább megőrizni a terrorizmus elleni védelem jelszavával, és a BKV-ellenőrök igazoltatási jogát is aggályosnak tartja az adatvédelmi biztos. Valódi rendőrállamról igazából mégis csak akkor lehetne beszélni, ha az állami szektor adatgyűjtése lenne a meghatározó, nem pedig a pénzügyi- és magán-szféra ilyen irányú tevékenysége. Jellemző, hogy Tamás Gáspár Miklós is döntően a privát szférában talált olyan példákat, amelyeket nemtetszéssel figyel. A politológus szerint ilyen például a BKV-ellenőrök és a MÁV-kalauzok igazoltatási jogköre, valamint a közjegyzők és ügyvédek hozzáférési lehetősége a központi nyilvántartásokhoz. Az adatvédelmi biztos szerint azonban a jogállamiság drága dolog. Péterfalvi Attila úgy véli, hogy az alkotmányos alapjogok védelme és gyakorlásuk biztosítása ügyében nem szabad azt mérlegelni, hogy miként lehetne azokat megspórolni.
A napjainkban elterjedt térfigyelő rendszerekről az adatvédelmi biztos ugyanazt mondja, mint a hivatali kamerahálózatokról: ha nem rögzítenek képeket, adatvédelmi probléma sincs! Viszont ha felvétel készül, az az adatvédelmi törvény értelmében akkor is adatkezelésnek minősül, ha a lefilmezett személy csupán csak a járásáról ismerhető fel. Péterfalvi Attila mindehhez azt is hozzáteszi, hogy ezeket a rendszereket általában nem azért veszik drága pénzért, hogy aztán ne használják adatkezelésre, azaz rögzítésre. Az ombudsman állítja: közterületen csakis a rendőrség üzemeltethet a kamerákat.
Az Oktatási Minisztérium tervezett vonalkódos diákazonosítójáról Péterfalvi Attila kijelentette, hogy amikor a tárca ez irányú tervezetét véleményezte, akkor még nem volt szó vonalkódról, márpedig nem mindegy, hogy egy ilyen azonosító milyen adatokat tartalmaz.
Egyébként az ombudsman ismeri azt a közkeletű vélekedést, amely szerint praktikusabb lenne, ha a polgárokat nyilvántartó sok különböző adatbázist megfelelő felügyelettel összevonnák. Ezt azonban természetesen nem lehet megtenni, hiszen az Alkotmánybíróság már nemet mondott a központi adattár ötletére, ugyanis a taláros testület indoklása szerint egy ilyen adatbázis nem egyeztethető össze az alkotmányos alapelvekkel.

Radio.hu, 2005. december 3.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr851199751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása