Egy-két esztendőn belül már akár Magyarországon is megjelenhetnek az ujjlenyomatokat digitálisan tároló személyi igazolványok vagy útlevelek. Egyre többen vonják kétségbe a biometrikus személyazonosítási módszerek és eljárások hatékonyságát, illetve megbízhatóságát.
Először csak adatvédelmi aggályokról lehetett hallani a biometrikus okmányokkal kapcsolatban. Aztán felmerültek a várható költségeket firtató kritikák is. Most pedig úgy tűnik, ez a személyazonosítási módszer már biztonságosnak sem mondható. Ez derül ki a New York-i Clarkson Egyetem kutatói által elvégzett tesztekből. A biometrikus rendszerek és leginkább a mintákat beolvasó készülékek meglehetősen pontatlanok és könnyen kijátszhatók. A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy például adott esetben akár egy halott ember levágott ujjával is könnyen bebocsátást lehet nyerni egy szigorúan őrzött intézménybe.
Az egyetem egy Play-Doh-nak nevezett, leginkább a gyurmára hasonlító massza segítségével tízből kilenc esetben ki tudták játszani az ujjlenyomat-azonosító rendszereket és az olvasóberendezéseket. Stephanie Schuckers professzor és csapata több mint hatvan hamis modell felhasználásával kísérleteztek. A spoofingnak is nevezett módszer, amelynél például halottak ujjait is alkalmazzák, ezúttal hatásos volt a biztonsági készülékek kijátszásában.

SG.hu, 2005. december 17.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr41202027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása