A PET-portál szerkesztőjét és webmesterét a privátszférát erősító technológiákról és az adatvédelemről is kérdeztük.

A www.pet-portal.eu cím alatt indították a privátszférát erősító technológiákat (PET) tárgyaló weboldalt. Mit jelent ez a kifejezés?
– A PET-ek mindig az egyének adatainak védelmét helyezik előtérbe a különféle szolgáltatók-kal,  információs nagyha-talmakkal szemben, annak érdekében, hogy mi magunk tudjunk rendelkezni saját adatainkról.

Kizárólag számítógéppel kapcsolatos visszaélések léteznek ilyen értelemben, csak ezekre ajánl megoldásokat a weboldal?
– Nemcsak ilyen visszaélések léteznek, jó példa erre az, hogy a digitális vonalkóddal rendelkező útlevelünkből bárki bárhol leolvashatja adatainkat, de egy egyszerű alufóliából készített, árnyékoló tokkal ezt meg tudjuk akadályozni. A digitálisan leolvasható vonalkódok más problémákat is felvetnek: ilyen azonosítót ruhadarabokon vagy bankjegyeken is elhelyezhetnek, így adott esetben azt is megtudhatja az, aki adatainkat megszerzi, hogy mennyi pénz van nálunk, érdemes-e kirabolni minket?

A magyarok mennyire védik saját adataikat?
– Körülbelül egyszázalékos arányban, ez nagyon gyenge. Kellett már egy olyan fórum, ami az adatgyűjtésnek határt szab. A portál egyébként interaktív, bárki akár névtelenül is küldhet rá cikket, hozzászólást, és a szerkesztői gárdánkba is be lehet kerülni.

Metropol.hu, 2008. március 13.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr581216457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása