Nyilvánosságra hozta immár második idei állásfoglalását az úgynevezett E-Privacy irányelvvel kapcsolatban az európai adatvédelmi biztos.
Peter Hustinx 20 oldalas jelentésében elsősorban az európai uniós tagállamok minisztertanácsát támadta, mivel az még a tavaly november 27-i ülésén lesöpörte az asztalról az Európai Parlament és az Európai Bizottság néhány a távközlési csomagot módosító javaslatát. A szakember támogatja a Chaos Computer Club és a Távközlési Adattárolás Munkakör (AV), valamint számos civil szervezet előterjesztését, ami szerint az irányelv 6.6a pontjának mielőbbi megváltoztatására van szükség.
Ez a pont ugyanis engedélyezné a távközlési cégeknek, hogy "biztonsági célokból" bármikor feldolgozzák a forgalmi adatokat, például, hogy ki kivel és milyen hosszú ideig beszélt telefonon vagy hogy mennyi ideig tartózkodott egy bizonyos oldalon. Hustinx úgy vélte, hogy ez a szövegrész visszaélésekre ad lehetőséget és gyengíti az amúgy sem tökéletes telekommunikációs adatvédelmet.
Az európai adatvédelmi biztos ezenkívül azt szeretné elérni, hogy a különböző szervezeteknek, például a fogyasztóvédelmi csoportoknak vagy a szakszervezeteknek is legyen lehetőségük a jövőben bírósághoz fordulni az E-Privacy irányelv megsértésekor. A szakember ezenkívül azt akarja, hogy bővítsék ki a tájékoztatásra kötelezett cégek és intézmények körét a bankokkal, az online boltokkal és az egészségügyi szolgáltatókkal. Így egy adatlopás esetén az emberek értesülhetnének az esetről és megtudhatnák, hogy érintettek-e vagy sem.
Az EDPS vezetője végül, de egyáltalán nem utolsósorban arra hívta fel a figyelmet, hogy az E-Privacy irányelvnek a magán tulajdonban lévő hálózatokra, például kávéházi, könyvtári vagy éppen repülőtéri WLAN-elérésekre is vonatkoznia kellene. Hustinx tavaly karácsony előtt hozta nyilvánosságra a 2009. évre vonatkozó prioritáslistáját.

SG.hu, 2009. január 13.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr151210492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása