Az adatvédelmi biztos aggályai ellenére is benyújtotta a kormány az úgynevezett pozitív adóslistáról szóló javaslatát. A tervezetet jövő héten kezdi tárgyalni az Országgyűlés. A kormány indokolása szerint a teljes lakossági hitelnyilvántartás egyszerűbbé tenné és felgyorsítaná a kölcsönkérelmek elbírálását és felelősebb ügyfélmagatartásra is ösztönözne.
Ez utóbbira szükség is lenne, mert a központi hitelinformációs-rendszer szerint tavaly év végén több mint 600 ezer embernek volt hitelmulasztása. A mutatók évről évre rosszabbak. Csak az elmúlt évben 20 százalékkal nőtt a rossz adósok száma. Több esetben 10-15 tartozást is felhalmozott egy-egy család, az abszolút csúcstartó azonban két évvel ezelőtt 17-ig jutott el.
A Bankszövetség már több mint öt éve szeretné elérni a teljes körű adóslista bevezetését, de az adatvédelmi aggályok miatt mostanáig nem lett törvényjavaslat a kezdeményezésből.
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban még tavaly kidolgozott és aztán hónapokig "pihentetett" tervezet szerint az új hitelnyilvántartásba már a jó adósok is bekerülnének. A tárca szerint a cél - a vállalkozásoknál most is működő teljes listás rendszerhez hasonlóan - az ügyfél fizetőképességének jobb megismerése. A listán a hitel kérelmezője minden érvényben lévő hitelszerződésével, valamint az azokhoz kapcsolódó negatív eseményekkel együtt szerepel. Az adatokból pedig megállapítható, hogy az ügyfélnek milyen egyéb adósságszolgálati kötelezettségei vannak a kért kölcsön törlesztési időszakában.
Az adatvédelmi biztos nem ért egyet a teljes körű adóslista létrehozásával. Már elődje, Péterfalvi Attila sem támogatta az elképzelést, amit Jóri András is elutasít. Korábban többször is úgy nyilatkozott: minden lehetséges eszközzel próbál fellépni ellene. Szerinte a pénzintézetek nem a jó adósokat, hanem a bankok számára legtöbb pénzt jelentő ügyfeleket válogatják majd ki a rendszer segítségével.
A teljes körű lakossági hitelnyilvántartás a korábban nem fizetők számára nem jelentené azt, hogy minden további hitelfelvételi lehetőségből kizárják őket. Ha rendezték tartozásukat, azok is kaphatnak majd kölcsönt, akik korábban fölkerültek a negatív adóslistára. Az új szisztéma, amennyiben azt az Országgyűlés is megszavazza, május elsejétől működik majd.

Stop.hu, 2009. február 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr791210366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása