Jelenleg Bécs utcáit róják a Google autói, céljuk az osztrák főváros teljes feltérképezése a népszerű szolgáltatás számára.
A járművön összesen nyolc kamerát helyeztek el és minden utcába betér. Adatvédelmi szakemberek máris aggódnak, pedig elvileg nem lenne miért. Az autóban lévő számítógépes szoftver ugyanis az emberek arcát és a rendszámokat pixelekkel takarja el és így teszi felismerhetetlenné. Adatvédelmi szempontból ez bőven elég védelem - vélik a Google munkatársai.
Ennek ellenére ismét támadják a szolgáltatást. Ezúttal az osztrák adatvédelmi szakemberek bírálták a Google Street View képviselőinek munkáját. "Ausztriában széles körű adatvédelmi előírások vannak. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ezek összhangban vannak a Google gyakorlatával" - jelentette ki Hans Zeger, az ARGE Daten nevű szervezet vezetője. A szakemberek azt javasolták az embereknek, hogy ha úgy érzik a fotózással megsértették a magánéletükhöz fűződő jogukat, készítsenek egy írásos beadványt, amelyben kérjék a felvételeke eltávolítását. Nos, a Google erre egyébként magától is lehetőséget biztosít.
A Google munkatársai első lépésként Bécs, Innsbruck és Salzburg utcáit akarják feltérképezni, azonban még kérdéses, hogy a felvételek mikortól lesznek elérhetők a Google Street View oldalain. "Még nincs konkrét időpont, de a magánélet védelmére különösen nagy hangsúlyt fektetünk. Nem értem az aggodalmakat, mivel a Norc.at egy ideje ugyanilyen szolgáltatást nyújt és az ellen nem tiltakozott senki. Én egyébként a szolgáltatásban nem veszélyt látok, hanem például a turizmussal összefüggő reklámlehetőségeket Ausztria számára. Kiderül, hogy kinek milyen téli sport tetszik" - szögezte le Kay Oberbeck, a Google szóvivője.
A Google Street View jelenleg amerikai, brit, francia, olasz, holland és japán városok képeit tartalmazza. A fotózások elleni első tiltakozásokra tavaly szeptemberben Észak-Németországban került sor, majd tavaly decemberben Japánban ügyvédek és egyetemi professzorok a Google Street View leállítását kérték. A cég végül Németországban visszakozott és átmenetileg felhagyott a települések feltérképezésével.

SG.hu, 2009. április 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr821206173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása