Már egy dobozos kóla áráért vásárolhatók személyes adatok az internetes feketegazdaságban; 160 és 16.000 forint közötti összegért akár teljes személyazonosságot, névvel, címmel, születési dátummal kiegészített hitelkártyaadatokat is lehet kapni, míg a "csapolható", kipróbált bankszámla-hozzáférést mintegy 200.000 forintért adják a bűnözők.

A Symantec informatikai biztonsági cég csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozott éves internetbiztonsági jelentése szerint a felhasználók bizalmas adatait célba vevő, kártékony programkódok aktivitása 2008-ban is nagy iramban nőtt.

Tavaly a cégnek az új kártékony kódok ellen több mint 1,6 millió új azonosítót kellett létrehoznia, amelyekkel havi átlagban több mint 245 millió támadást akadályozott meg világszerte.

A jelentés szerint a kártékony kódok 90 százaléka bizalmas információt próbál meg ellopni. A billentyűzést naplózó vírusok, amelyek például internetbankos felhasználói azonosítók ellopására használhatók tavaly a kódok 76 százalékát tették ki, 4 százalékponttal többet, mint egy évvel korábban.

A Symantec megállapította azt is, hogy az ellopott adatok, különösen a hitelkártya- és bankszámla-információk értékesítésére specializálódott, jól szervezett feketegazdaság továbbra is létezik, sőt virul. Míg a törvényes piacokon estek az informatikai termékek árai, addig a bűngazdaság termékei 2008-ban ugyanannyiba kerültek, mint 2007-ben. A jelentés arra is rámutat, hogy a kártékony szoftverek szerzői rugalmasabban reagálnak a tevékenységüket meggátolni igyekvő intézkedések ellen.

A webes támadások terén kiemelkedő első tíz ország közül hat európai, közel-keleti vagy afrikai. Ezekből az országokból származik a támadások 45 százaléka, ami több mint bármely más régióé.

A jelentés szerint tovább bővül az adathalászat is: 2008-ban a Symantec 55.389 adathalász webhelyet talált, ami 66 százalékkal több a 2007-es 33.428-nál. Tavaly az adathalász támadások 76 százaléka irányult banki, pénzügyi információk megszerzésére, míg 2007-ben csak 52 százalékuk.

A levélszemét (spam) mennyisége is tovább nőtt. Az elmúlt évben a Symantec 192 százalékos növekedést tapasztalt a levélszemétben: tavaly a 2007. évi 119,6 milliárdról 349,6 milliárdra nőtt a számuk.

A spam az összes e-mail 80 százalékát teszi ki világszerte, ám Magyarországon rosszabb a helyzet, itt átlagosan 90 százalék az arány. De van olyan szolgáltató is, ahol a spam eléri a 98 százalékot.

Metropol, 2009. április 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr671216397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása