AvFel 2009.06.11. 12:00

Elfogadhatatlan a rendőrség kamerázása a tüntetéseken, ha nem tájékoztatja a résztvevőket, hogy csupán megfigyeli a demonstrálókat vagy rögzíti és megőrzi a felvételt - állapította meg Jóri András adatvédelmi biztos.

A rendőrség kép- és hangrögzítési eljárását kifogásolta több, gyülekezési jogát gyakorló állampolgár az adatvédelmi biztoshoz eljuttatott beadványában. A panaszosok szerint a legtöbb esetben nem ítélhető meg, hogy a demonstrációkon kitett kamerák vajon folyamatosan rögzítik az eseményeket, vagy csupán megfigyelő funkcióval működnek, de felvételt nem készítenek.

Jóri András állásfoglalásában leszögezte, hogy nem lenne elfogadható az a gyakorlat, amely szerint a rendőrség az általa biztosított rendezvényeket függetlenül azok békés jellegétől mintegy rutinszerűen rögzítené. Esetenként szükséges annak tisztázása, hogy egy demonstráció békés lebonyolítása milyen magatartást kíván az államhatalom képviselőitől.

Az ombudsman rámutatott, a gyülekezési jog gyakorlása során az állampolgárok alapvető jogukkal élnek. A rendőrség minden intézkedése elő kell, hogy segítse az alapjogok gyakorlásának zavartalanságát. A jog céljával súlyosan ellentmondó gyakorlatnak kell tekinteni az olyan hatósági magatartást, amely látszólag törvényes intézkedések megtételével - a demonstráció helyszínén kamerák ideiglenes telepítésével, kép- és hangfelvételek készítésével - azt a benyomást kelti az állampolgárokban, hogy a demonstráción való részvételüket megfigyelik, illetve dokumentálják.

A rendőrség személyes adatok kezelésére vonatkozó törvényi felhatalmazásával összhangban kell lennie a gyakorlatnak, az adatok kezelésére vonatkozó nemzetközileg kimunkált alapelveket figyelembe kell venni. Az alapelvek közül kiemelten a célhoz kötött adatkezelés követelményét kell szem előtt tartani. A rendőrség nem kezelhet olyan személyes adatokat, amelyek valamely jog gyakorlása vagy kötelezettség teljesítése érdekében nem nélkülözhetetlenek.

E kívánalom gyakorlati érvényesülését illetően meginoghat az állampolgárok bizalma, amennyiben a demonstrációkon rendre azt kénytelenek tapasztalni, hogy kamerák fogadják őket. Az ilyen gyakorlatot elfogadhatatlannak kell tekinteni. Nem technikai, hanem jogi kérdésnek tekinthető az, hogy a gyülekezési jogát gyakorolni kívánó polgár tisztában lehessen azzal, hogy magatartását milyen módon figyelik, illetőleg dokumentálják, egy demonstráción milyen személyes adatait rögzítik.

Jóri András hangsúlyozta: a demonstrációkon elhelyezett kamerák működéséről, valamint arról a tényről, hogy a kamera csak rendőri intézkedés szükségessé válása esetén rögzít, megfelelő módon tájékoztatni kell a résztvevőket.

Hetivalasz.hu, 2009. június 11.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr551775818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása