Az ESET víruslaboratóriumának szakértői szerint a legnagyobb veszélyt a gépekre a felhasználók jelentik.

Bár Magyarországon hosszú ideig a Virtumonde végezte a legnagyobb pusztítást, a múlt hónapban a második helyre esett vissza – derül ki a NOD32-t is gyártó ESET júniusi statisztikájából. Az élre a 2008. november vége felé felbukkant Conficker féreg került, amelynek erősödéséről azóta is folyamatosan olvashattunk.

Mint ismeretes, a Win32/Conficker.AA egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows biztonsági hibáját kihasználva terjed, és a gyenge adminjelszavak elleni támadással, valamint az automatikus futtatási lehetőségén keresztül szaporodik. Bár az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőséghez már tavaly októberben kiadták az MS08-67 jelű biztonsági javítócsomagot, sajnos sok felhasználó gépén ez a mai napig nincs telepítve. Ha figyelembe vesszük, hogy a júniusi toplista második helyére visszaszoruló Virtumonde úgy terjed, hogy ingyenes mp3 fájlok és más tartalmak ígéretével ráveszi a felhasználókat a telepítésre, látható, hogy a kártevők elleni védekezésben továbbra is az ember a leggyengébb láncszem.

Tovább haladva a toplistán: az Autorunnal kapcsolatos fertőzések e hónapban is a harmadik helyen találhatóak, míg a negyedik helyre egy vadonatúj versenyző, a Win32/TrojanDownloader.Bredolab.AA köszönt be. Ez egy olyan trójai, amely megkísérel távoli oldalakról további kódokat letölteni és végrehajtani. Futása közben a Windows, illetve a Windows/System32 mappákban igyekszik új kártékony állományokat létrehozni. Emellett a regisztrációs adatbázisban is bejegyzéseket manipulál, egészen pontosan kulcsokat készít, illetve módosít a biztonságitámogatás-szolgáltató (SSPI – Security Service Provider Interface) szekcióban. Ez a beállítás felel eredetileg a felhasználó hitelesítő adatainak továbbításáért az ügyfélszámítógépről a célkiszolgálóra.

ITCafé.hu, 2009. július 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr41227972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása