Svéd szakemberek jelezték, hogy a belső biztonság fokozása semmiképpen sem valósulhat meg a polgári jogok és adatvédelem kárára.

"Az európai biztonsági hivatalok nem kapnak új beavatkozási jogokat, ehelyett inkább növelni akarjuk az adatvédelmet az információk cseréjekor. Ezek az Európai Unió leendő belbiztonsági programjának fő irányelvei" - jelentette ki Martin Valfridsson szóvivő, Beatrice Ask svéd igazságügyi miniszter munkatársa. Svédország július elsejétől tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, így - érthetően - egyáltalán nem mindegy, hogy milyen álláspontot képvisel ebben a kérdésben.

Valfridsson Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos és számos polgárjogi egyesület kritikájára reagált. Mind Hustinx, mind a civil szervezetek ugyanis azért bírálták az Európai Uniót, mert szerintük a Stockholmi Program jelentősen kibővítené a biztonsági hatóságok jogköreit, de ezzel párhuzamosan korlátozná az emberi szabadságjogokat.

"Mindez félreértésekből származott. A polgárjogi szakértők ugyanis összetévesztették a Stockholmi Programot az úgynevezett Jövő Csoport jelentéseivel. A Stockholmi Programról már egy informális találkozó keretében tárgyaltak az EU bel- és igazságügyi miniszterei is és pont arról beszéltek, hogy erősíteni kell az adatvédelmet és a polgárok jogait. Egy információ-menedzsment politikára van szükségünk, amelyben lefektetjük, hogy a tagállamok milyen adatokat adhatnak tovább egymásnak, továbbá, hogy ezeket az információkat milyen hosszú ideig tárolhatják és továbbadhatják-e harmadik félnek. Kértük, hogy minden tagország foglaljon állást a kérdésben, eddig nem sok állam tiltakozott az elképzelések ellen" - közölte az igazságügyi miniszter szóvivője.

Peter Hustinx üdvözölte az új fejleményeket és elmondta: mindenképpen egymáshoz kell igazítani a magán gazdaságra és a közintézményekre vonatkozó adatvédelmi előírásokat. Henrik Alexandersson, a Svéd Kalózpárt munkatársa ugyanakkor cseppet sem örült a változásoknak. Szerinte a svéd állam most ugyan próbál távolságot tartani a Jövő Csoport elképzeléseitől, de eközben maga is támogatta, hogy a jelentések bekerüljenek a Stockholmi Programba. Alexanderssont különösen a központi adatbázisok létrehozása aggasztotta.

SG.hu, 2009. július 20.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1001259853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása