Hiába töröljük ki utólag kellemetlennek érzett blogbejegyzéseinket, e-mailjeinket vagy weben tárolt dokumentumainkat, azok valamilyen formában megmaradnak a neten: rosszabb esetben az Internet Archive-on szembesülhetünk velük mindenki mással együtt. A Washingtoni Egyetem kutatói azt mondják, megkönnyebbülhetünk, most már örökre is kitörölhetünk dolgokat - írja a Readwriteweb.

A Vanish névre hallgató szolgáltatás alapötlete egyszerű: ha valamit kitörlünk, akkor az tényleg törlődik. A rendszer egy lejárati dátumot helyez a szövegre, s amikor ez elkövetkezik, a szöveg olvashatatlanná válik. A Vanish így el tudja tüntetni az e-mailekben elküldött üzeneteket, chates beszélgetéseinket vagy azokat az üzeneteinket, amiket a MySpace-re vagy a Facebookra helyezünk el.

A Vanish titkosítja üzeteinket, az ehhez használt titkosított kulcsot (amit a felhasználó egyáltalán nem tud) felosztja számos darabra, ezt pedig saját fájlmegosztó hálózataira küldi. Mivel e hálózatok tartalma folyamatosan változik, a kulcsdarabok egy idő után elérhetetlenné válnak, amikor pedig elég darab tűnik el belőlük, az üzeneteket nem lehet többé elolvasni - mindez látható a mellékelt videóban is.

Ha ilyen titkos üzenetet akarunk küldeni, akkor telepítenünk kell a Vanish programot és a jelenleg csak Firefox böngészővel működő plugint - ezek után csak ki kell jelölnünk a kívánt szöveget, majd titkosítanunk a jobb gomb megnyomásával. Hasonlóan tudjuk elolvasni a Vanish üzeneteit is - az üzeneteket azonban csak akkor tudják a levelező felek olvasni, ha mindeketten telepítették a rendszert. Ha valaki nem akar telepíteni semmit, a rendszer weboldalán ki is próbálhatja mindezt.

HVG.hu (via Readwriteweb.com), 2009. július 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr811266784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása