A kormány nem tett le a filter kötelezővé tételéről, csak több időt akar adni a PC-gyártóknak a felkészülésre.

Július 1-jétől a PC-gyártóknak minden Kínában forgalmazott számítógéphez mellékelniük kellett volna egy olyan, a kormány megbízásából fejlesztett programot, amely blokkolja a hozzáférést a károsnak tartott weboldalakhoz, de a "Zöld Gát, a fiatalok kísérője" névre keresztelt filter kötelező bevezetésének dátumát Peking az utolsó pillanatban elhalasztotta. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a gyártók időt kértek a tömeges előtelepítésre, illetve a telepítőlemezek elkészítésére. A Nyugat által hevesen támadott szoftverben ugyanakkor számos biztonsági rést fedeztek fel, sőt felmerült az is, hogy részben lopott kódra épül.

A China Daily úgy tudja, hogy az illetékes minisztérium nem adta fel a szűrő kötelezővé tételének tervét, de erre egyelőre új határidőt nem szabott. A helyi PC-gyártók – köztük a Lenovo – mindenesetre, biztos, ami biztos alapon már kizárólag csak olyan gépeket szállítanak, amelyekhez mellékelik a Zöld Gátat is, globális versenytársaik azonban kivárnak. „Érthető, hogy egyes PC-gyártók nem sietnek a rendelet végrehajtásával, hiszen nincs határidő” – mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő minisztériumi tisztségviselő.

Ugyan az azt kifejlesztő Jinhui Computer System Engineering szerint a program kizárólag a pornószájtokat szűri – hogy védje az iskolásokat a káros tartalmaktól –, a nyugati vizsgálatok azt állítják, hogy politikai és ideológiai szűrőként is működik, és így kiegészíti a "Kínai Nagy Tűzfal"-ként is emlegetett kiterjedt központi cenzúrát. E támadás élét azonban tompítja, hogy a Zöld Gát kikapcsolható, sőt el is távolítható a Windowsból, és a PC-gyártóknak nem kötelező azt telepítenie, elég, ha CD-n mellékelik az új gépekhez. A Lenovo például csak egy ikont helyez el a konfigurációira előtelepített Windows asztalára, a filter erre kattintva installálható. Egyébként egy, a legolvasottabb kínai weboldalak látogatóinak körében végzett felmérés szerint ötből négy internetező nyilatkozott úgy, hogy nem fogja használni a programot, vagy ha előtelepítve kapja meg, el fogja távolítani.

ITCafé.hu, 2009. július 27.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr451274410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása