Az adatvédelmi biztos kezdeményezésére a Büntető Törvénykönyv augusztus 10-től hatályba lépő módosítása a jogtalan haszonszerzési célból való adatkezelést bűncselekménynek minősíti (a blogon ld. itt  a szerk.).

A törvénymódosítással lehetővé válik a felelősségre vonás olyan esetekben, amikor kéretlen üzenetekben kínálnak megvételre jogtalanul összeállított, emailcímeket, elérhetőségeket, személyes adatokat tartalmazó adatbázisokat a küldők.

Bűncselekménynek minősül az illegálisan összeállított, kimondottan marketingcélú adatbázisok, listák birtoklása, fejlesztése, kereskedelme és küldése is. A hatályos törvények szerint marketingcélú elektronikus üzenet csak a címzett előzetes hozzájárulásával küldhető. A megvételre felajánlott adatbázisok általában több száz személy nevét, elérhetőségét és egyéb személyes adatait tartalmazzák, amelyek többnyire jogszerűtlen forrásból származnak, illetve ilyen célú felhasználásuk jogellenes az érintettek hozzájárulása nélkül.

A törvénymódosítással megerősödik a személyes adatok védelme - hangsúlyozza az ombudsman.

index.hu, 2009. július 29.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr261275968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása