Szeged - Egyik olvasónk kérdésére az ombudsman kijelentette: jogellenes a szabálytalanul parkoló autók képét felismerhető formában, fórumon közzétenni. A kerékpárosok és a megkérdezett ügyvéd véleménye gyökeresen más.

Ótott K. Zoltán olvasónk sérelmesnek találta a delmagyar.hu azon fórumát, ahol figyelmes járókelők, biciklisek által lefényképezett, szabálytalanul parkoló autókat lehet megtekinteni. Ombudsmanhoz fordult igazságtétel céljából.

Az adatvédelmi biztos válaszában megerősítette a panaszost, és egyértelműen fogalmazott. A közzétett képen látható autótípus és rendszám felismerhetősége miatt a fórum az autós "személyes adatok védelméhez fűződő jogát sértheti, mert a közúti közlekedési nyilvántartásból teljesített adatszolgáltatással az adat és az érintett között kapcsolat létesíthető". A szabálytalankodó és az autó tulajdonosa ráadásul nem is mindig esik egybe.

Az ombudsman szerint kétféleképpen tárhatnánk a nyilvánosság elé ezeket a fotókat: az érintett autós engedélyével ugyanebben a formában vagy autótípust és rendszámot kitakarva. Mindezek értelmében a képek által lefülelt szabálytalankodók kérhetik az autójukról készített kép eltávolítását a honlapról, de ha ez nem történik meg, akár bírósághoz is fordulhatnak, kártérítést követelhetnek.

Ferenczy Attila, a Magyar Kerékpárosklub ügyvédje szerint nagy tévedésbe esett az adatbiztosi hivatal munkatársa, hiszen a kocsi rendszámát maga a használója hozza nyilvánosságra azzal, hogy kiáll az utcára, és közterületen közlekedik. Egyik fórumozónk szerint, ha rendszám alapján valaki nyomozni szeretne, korlátozott formában teheti meg a www.magyarorszag.hu-n. Regisztrált felhasználóként ezen a portálon annyit tudhat meg a kíváncsiskodó, hogy a beírt rendszámhoz milyen típusú, színű autó tartozik, valamint hogy a kérdéses jármű körözés alatt áll-e, illetve forgalomban van-e. Név sehol. Az ügyvéd úgy gondolja, adatvédelmi szempontból hiába ítéli az ombudsman lényegtelennek, hogy az autós viselkedése társadalmilag elítélhető vagy jogszabályba ütközik, összességében nem lehet ezt a tényt figyelmen kívül hagyni.

Ön mit gondol? Tartani kell attól, hogy valaki kinyomozza a rendszám alapján a tulaj személyét vagy a szabálytalanság közzététele magasabb cél az adatvédelmi aggályoknál?

DelMagyar.hu, 2009. augusztus 7.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr391295380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tammasibela 2009.08.10. 15:45:37

Parkolóellenőröket sem nagyon zavarja ilyesmi h mit szabad meg mit nem :/


------------------------
medkit.hu

AvFel 2009.08.10. 22:19:55

@tammasibela: Az egész közterületi parkolás egy külön blogot megérne. Engem ismét a jogi csavar lep meg az ügyben: a szabálytalanságot elkövetők megint védve vannak, ráadásul szerintem Ferenczy Attilának igaza lehet (kíváncsi lennék a konkrét állásfoglalásra).
süti beállítások módosítása