Júliusban 52 százalékkal több adathalász levél keringett a világhálón, mint a megelőző hónapban.

Az adathalász jellegű kéretlen üzenetek mennyisége kiemelkedő mértékben, 52 százalékkal növekedett júliusban a megelőző hónaphoz képest, míg az egyszerű spamek száma nagyjából a júniusi adatokkal egyező értékeket mutat, vagyis az összes elküldött e-mail 89 százaléka minősül spamnek – derül ki a Symantec biztonságtechnikai cég jelentéséből.

Jól megfigyelhető trendek körvonalazódnak a kéretlen üzenetek háza táján: az úgynevezett image spamek, vagyis a képekkel megspékelt hulladék e-mailek mennyisége az összes spam 17 százalékáért volt felelős júliusban, az "egészségügyi" termékek vagy szolgáltatások reklámozásával kapcsolatos spamek száma 17 százalékkal csökkent, míg a beugratós (többnyire mesés gazdagodással kecsegtető) kéretlen üzenetek mennyisége 3 százalékkal emelkedett. A spammerek rákaptak a hírességekkel vagy nagy hírértékű társadalmi eseményekkel összefüggő levélszemét terjesztésére, kiváló példa erre Michael Jackson halála ("Jackson él!" és társai) vagy Harry Potter nevének a levél tárgyába csempészése.

A spamek első számú szülőhazája továbbra is az Egyesült Államok 25 százalékkal, az amerikaiakat követik a brazilok (12%), harmadik helyen Dél-Korea áll (6%), az első európai állam a lista hetedik helyén álló Lengyelország lett 4 százalékkal.

A Symantec kutatói azt is megfigyelték, hogy egyre több adathalász támadó kísérletezik SSL-tanúsítványok imitálásával: nevesítve, a bűnözők a jól ismert kis sárga lakat képét rajzolják ki az oldalukon, ezzel a biztonságos böngészés látszatát keltve.

ITCafé.hu, 2009. augusztus 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1001303202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása