Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter élesen bírálta a CDU politikusainak az internet szigorúbb ellenőrzésével kapcsolatos elképzeléseit.

"Nem akarunk online cenzúrahivatalt létrehozni. A hozzáférések blokkolása a pedofil tartalmak esetében is csak kisegítő megoldás lehet arra az esetre, ha a tiltott anyagok törlését nem sikerülne elérni. Úgy gondolom, hogy egy alapvető és részletes vitát kell folytatnunk arról, hogy miként tehetjük hatékonyabbá az állam büntetőjogi szerepét az interneten, de ugyanúgy biztosítanunk kell azt is, hogy az embereknek a magánélet védelmével, illetve a szabad véleménynyilvánítással kapcsolatos vonatkozó joga sértetlen maradjon" - jelentette ki Brigitte Zypries.

Az igazságügyi miniszter támogatókra talált nem csak az SPD, a Zöldek és az FDP, hanem a Német Kalózpárt személyében is. "Természetesen az internet nem jogmentes terület. De hogy ha a gyermekpornográfia ürügyén megsértik a véleményszabadsághoz fűződő jogot, akkor Németország ugyanabba a csoportba kerül, ahol Irán és Kína is játszik. Az internetcenzúra bevezetése alkotmányellenes, azt Ursula von der Leyen nem fogja tudni elérni. Nem ismeri eléggé a világhálót. Mi mindig a cenzúra ellen fogunk harcolni" - közölte Aaron Koenig, a Német Kalózpárt elnökségi tagja.

A vitát Thomas de Maiziere, a német Szövetségi Kancellári Hivatal vezetőjének néhány nappal ezelőtti nyilatkozata váltotta ki. A politikus új "internetes közlekedési szabályok" kidolgozását és alkalmazását sürgette. rigitte Zypries általában igyekszik objektív módon kezelni az internettel kapcsolatos kérdéseket. A politikus 2007-ben a BKA-törvény módosítása kapcsán már figyelmeztetett az alapvető szabadságjogok megsértésének kockázatára.

A mostani kijelentései ugyanakkor azért érdekesek, mert az egy hónappal ezelőtt a WELT ONLINE-nak adott exkluzív interjújában megvédte az internet állami ellenőrzésére vonatkozó terveket. Úgy tűnik azonban, hogy - számos kollégájával ellentétben - ő legalább látja, hogy hol a határ.

SG.hu, 2009. augusztus 13.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr541309851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása