Több mint három év börtönre ítélték azt a férfit, aki fájlcserélő hálózatot használt adóbevallások és egyéb személyes iratok ellopására.

A Seattle-i Frederick Eugene Woodot harminckilenc hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Az ítélet szerint a férfi kegyetlen és körmönfont módon a mit sem sejtő LimeWire felhasználók naivitását használta ki.

A megosztott merevlemezeket átkutatta az "adó", "könyvelés" és hasonló szavakat tartalmazó dokumentumnevek után. Így letöltötte magához az adóbevallásokat, banki értesítőket és egyéb, személyes adatokat tartalmazó fájlokat.

Az így szerzett adatokat azután hamis csekkek és személyazonosító okiratok kiállítására használta fel. A nyomozók végül százhúsz ember adatait találták meg a lefoglalt számítógépein. Csak jogsiból nyolcat találtak nála – mindet a saját fényképével, de más-más névvel, születési dátummal és címmel.

Az eset rávilágít a felhasznált (LimeWire) és az egyéb fájlcserélő programok veszélyeire. Installálás után egyik kihasznált felhasználó se vette a fáradtságot arra, hogy biztonságosabbra állítsa. Meglepően sokan használják hasonló beállításokkal ezen szoftvereket.

Wood társa, a szintén Seattle-i Gregory Thomas Kopiloff négy éves büntetést kapott hasonló csalásért. A bíróság szerint Wood taníthatta meg Kopiloffot a LimeWire használatára és a csalás mikéntjére.

A rendőrség 2007 novemberében került közelébe. Akkor a Craigslist on-line hirdetőportálon ezerötszáz dollárért hirdetet egy MacBook Prót – majd a vevőnek csak egy könyvet és üveget küldött. A letöltendő szabadságvesztésen kívül $25 700 (4,8 millió Ft) kártérítést is fizetnie kell.

Technet.hu (via The Register), 2009. augusztus 13.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr631312001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása