Egy Facebook csoport hétfőn benyújtotta keresetét a közösségi oldal ellen, mivel az szerintük megsérti Kalifornia állam fogyasztói törvényeit.

A keresetet Kalifornia Orange megyéjének legfelsőbb bíróságához nyújtotta be az öt felhasználó. A negyven oldalas beadvány azzal vádolja a Facebookot, hogy megsérti az államban érvényes fogyasztói és személyiségi jogokat, mivel harmadik fél részére személyes információkat ad át kereskedelmi célokra.

A felperes és a közvélemény olyan szintű személyes adatvédelmet vár el, melyet a Facebook eddig nem tudott garantálni - olvasható a beadványban. A Facebook szóvivője nem reagált a vádakra, csak annyit mondott, hogy harcolni fognak a perben.

Július végén a kanadai adatvédelmi ombudsman marasztalta el a közösségi oldalt, mivel nem tesz meg mindent a felhasználók személyes adatainak védelme érdekébe, és zavaros és hiányos információkat közöl a privát adatok védelmével kapcsolatosan.

Világos, hogy az adatvédelem fő szempont a Facebook számára, mivel számos adatvédelmi hiányosságot fedeztünk fel az oldal működésében - közölte Jennifer Stoddart adatvédelmi biztos. A vizsgálat fényt derített arra, hogy a Facebook megsérti a kanadai adatvédelmi törvényeket azzal, hogy a már leiratkozott felhasználók adatait nem törlik adatbázisukból. Emellett zavaros és hiányos információkkal szolgál a felhasználók számára.

A Facebook az adatvédelmi biztosnak válaszul azt nyilatkozta, hogy azért van szükség a törölt hozzáférések altatására, mivel számos felhasználó újra regisztrálja magát. A vizsgálat szerint a közösségi oldal már megelőző lépéseket tett az adatvédelmi biztos által kritizált eljárásokban, és a cég a továbbiakban is együtt kíván működni az ombudsmannal.

A Facebooknak több mint 200 millió aktív felhasználója van, ebből 12 millió kanadai. Minden harmadik kanadai rendelkezik hozzáféréssel a közösségi oldalhoz.
A vizsgálat precedens értékű és egy működési sztenderdet állíthat fel a kanadai közösségi oldalak számára, valamint más országok szabályozását is befolyásolhatja. Stoddart közlése szerint Kanada az első ország, mely nyilvánosságra hozza a Facebook adatvédelmi praktikáit. Majd hozzátette, hogy a site nem tette elérhetetlenné a személyes adatokat harmadik fél (fejlesztők) számára. Jelenleg 180 országban 950 ezer fejlesztő dolgozik Facebook alkalmazások fejlesztésén.

Az adatvédelmi biztos 30 nap türelmi időt adott a közösségi oldalnak, hogy javítsa hiányosságait, aki ajánlásait akár a szövetségi bírósághoz is kész benyújtani. A Facebook adatvédelmi vezetője, Chris Kelly szerint erre nem lesz szükség.
A vizsgálatot az ottawai egyetem egyik alszervezetének panaszai nyomán indították el.

hirszerzo.hu (via ICTPress.hu), 2009. augusztus 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr21332214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása