Egy angliai cég érdekes ötlettel állt elő, mely szerint speciálisan kialakított teherautók segítségével helyszíni merevlemez-megsemmisítést vállal.

A biztonsági szakértők sokszor hangoztatják, hogy a leselejtezett adattárolókon található adatokra is fokozottan ügyelni kell, hiszen azok könnyedén illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Sok bizalmas információt tároló meghajtó kering az Interneten, a használt számítástechnikai alkatrészeket forgalmazó kereskedőknél, az újrahasznosító üzemekbe és persze a szemétben. A helyzet komolyságát jól szemlélteti például az a nyáron nyilvánosságra került eset is, melynek során Ghánában találtak olyan merevlemezeket, amelyeken az USA kormányával kapcsolatos adatok is felfedezhetők voltak. Feltételezhető, hogy a fejlődő országot segítő szállítmánnyal került Afrikába a merevlemez, csak éppen ezelőtt nem kerültek róla megfelelő módon letörlésre a bizalmas adatok.

Az angliai DiskShred cég úgy határozott, hogy véget vet a leselejtezett adattárolókkal kapcsolatos problémáknak, és egy mobil szolgáltatással rukkol elő. Ennek lényege, hogy az ügyfél kérésére házhoz megy egy speciálisan kialakított teherautóval, és szó szerint bedarálja a merevlemezeket. A cég elsősorban állami, banki, vállalati ügyfeleket céloz meg a szolgáltatásával. A DiskShred igény szerint ki is szereli a winchestereket a számítógépekből, amelyeket a teherautón elhelyezett, nagy teljesítményű zúzógéppel megsemmisít. Mivel ez a hidraulikus szerkezet nem válogatós, ezért a cég a merevlemezek mellett USB-s meghajtók, CD/DVD-k, floppy lemezek, adatkazetták, sőt még mobiltelefonok és PDA-k bezúzását is vállalja.

A DiskShred hangsúlyozta, hogy a tevékenysége során maximálisan figyelembe veszi a környezetvédelmi előírásokat, és minden általa megsemmisített eszköz újrahasznosításra kerül. A cég egyébként számos (ISO 9001/14001/18001, BS 8470:2006, BS7858:2006, stb.) szabványnak megfelelően végzi a munkáját. Idővel pedig az is kiderül, hogy a szigetországban útjára indított új szolgáltatás milyen sikereket fog elérni.

Biztonsagportal.hu, 2009. augusztus 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr271384699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása