A Lehet Más a Politika vizsgálatot kért az Adatvédelem Országgyűlési Biztosától a Medgyesegyháza-Bánkút polgárait ért adatszolgáltatási sérelem miatt – közölte rádiónkkal Gál Anita, Békés megyei koordinátor.

Bánkúton az Ivóvízellátó és Településüzemeltető Kht. által szolgáltatott ivóvíz minőségére évek óta panasz van, legutóbb 2009. augusztus 4-én rendeltek el nagymérvű mosatást és tisztítást – idézte fel Gál Anita. Grószné Zsóri Irén, bánkúti lakos az azóta eltelt időben azt szerette volna elérni, hogy a Medgyesegyházi önkormányzat haladéktalanul hozza nyilvánosságra a bánkúti ivóvízzel kapcsolatos ÁNTSZ mérési adatokat, visszamenőleg két évre, valamint az összes 1995-ös és az utáni ivóvízminőség javítással kapcsolatos kiviteli tervet, költségvetést, célpályázati anyagot bocsássa a helyi lakosok illetve a részönkormányzatuk rendelkezésére.

A Lehet Más a Politika helyi szervezete augusztus 11-én közleményben tiltakozott az ellen, hogy a lakosság nem ismerheti meg az elmúlt két év vízvizsgálati eredményeit, noha a kormányrendelet naprakész tájékoztatásra kötelezi az üzemeltetőt és a települési önkormányzatot. A kormányrendelet adta kötelezettség, illetve Grószné Zsóri Irén sokadik felszólítása ellenére, a témában több hét késéssel is csak elégtelen mennyiségű információ került nyilvánosságra. Az ÁNTSZ méréseknek csupán töredékét kapták meg, a vízminőség javító beruházással kapcsolatban pedig semmilyen dokumentumot nem kaptak – közölte az LMP Békés megyei koordinátora.

A szervezet ezért most két probléma kivizsgálására kérte az adatvédelmi biztost: Egyfelől, hogy a bánkúti lakosok nm jutnak hozzá az őket érintő vízvizsgálati adatokhoz immár két évre visszamenőleg, azokat az Ivóvízellátó és Településüzemeltető kht. visszatartja. Másrészt, hogy Medgyesegyháza önkormányzata nem bocsátja a bánkúti lakosok rendelkezésére az 1995-ben engedélyezett Medgyesegyháza-Bánkút Vízmű felújítása beruházás teljes dokumentációját, a pályázati kiírástól a műszaki átvételig.

A Lehet Más a Politika álláspontja szerint jelen állapot (a medgyesegyházi önkormányzat a bánkúti polgárokkal kapcsolatos általános gyakorlata, különösen a konkrét ügy) több helyen sérti a Magyar Köztársaság Alkotmányát és a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó jogszabályokat – tudatta szerkesztőségünkkel Gál Anita, Békés megyei koordinátora.

Csabaradio.hu, 2009. szeptember 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr21394033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása