Üvegzseb vagy üvegpolgár? - teszi fel a kérdést az adatvédelmi biztos. Jóri András alkotmányellenesnek tartja, hogy a pénzintézetek pozitív adóslistát akarnak létrehozni, amellyel, igaz, önkéntesen, központi nyilvántartásba kerülnének az adósok.

Az adatvédelmi biztos szerint a pozitív adóslista szükségtelen, aránytalan és elsősorban üzleti érdekeket szolgál. Jóri András úgy látja, a teljes körű adósnyilvántartás korlátozná a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos jogot. A hozzájáruláson alapuló listával ráadásul az Országgyűlést megkerülve korlátoznának jogokat - teszi hozzá a biztos.

A parlament előtt fekszik a javaslat, amely szerint minden adós bekerülne egy központi nyilvántartásba. A javaslat sorsa egyelőre kérdéses, hiszen például az emberi jogi bizottságban elbukott, a testület általános vitára alkalmatlannak találta. Jóri András szerint a pénzintézetek most ahhoz a trükkhöz folyamodnának, hogy a parlamentet megkerülve önkéntessé tennék a listára kerülést. A listát a bankok a különféle hitelszerződésekben egy hozzájárulási nyilatkozat aláírattatásával szeretnék megteremteni, tehát az adatvédelmi biztos szerint az önkéntesség nem is lenne valódi, mert az ügyfél ezekben az esetekben kiszolgáltatott.

Kerestük a Bankszövetséget is, de mint Müller János szóvivő elmondta: nem kívánnak reagálni az adatvédelmi biztos felvetéseire. Szeretnék ugyanis megvárni, hogy dönt a parlament a kérdésben.

MR1-Kossuth.hu, 2009. szeptember 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr511394010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása