Jóri András, az Országgyűlés adatvédelmi biztosa szakmai egyeztetést kezdeményez annak érdekében, hogy a vezetői javadalmazások közzétételével kapcsolatos szabályokat a jogalkotó pontosítsa - mondta az ombudsman az MTI-nek szerda este. Az adatvédelmi biztos közölte: az irodájához az elmúlt napokban érkezett több tucat telefon és beadvány azt jelezte, hogy a közpénzek nagyobb nyilvánosságát szolgáló új jogszabály jogértelmezési nehézséget okoz a közzétételre kötelezett cégek egy része számára. Az ombudsman rámutatott: két ponton is aggályos a vezető tisztségviselők pénzbeli juttatásainak nyilvánosságra hozatalát előíró kormányrendelet, mert nem egyértelműen fogalmaz.

Ugyanakkor egyetért azzal, hogy a közpénzekkel, a közvagyonnal való gazdálkodás átláthatóbbá tételéhez szükség van a közfeladatokat ellátó gazdasági társaságok működésének nagyobb nyilvánosságára.

A jogszabály által meghatározott öt kategóriából kettőben nem teljesen egyértelmű, pontosan kikre vonatkozik a fizetés nyilvánosságra hozatalának kötelezettsége, illetőleg az, hogy elrendelhető-e a nyilvánosságra hozatal kormányrendeletben - mondta Jóri András. Ezek közül az egyik a "más munkavállalókat tartósan irányító munkavállalók", a másik pedig az "elkülönült szervezeti egység vezetőjének" fizetése - közölte.

Az augusztus végén elfogadott, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tételéről szóló kormányrendelet szerint szeptember 15-én bárki számára hozzáférhető módon, az interneten kellett közzétenni minden olyan vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait, aki állami, önkormányzati többségi befolyással működő gazdasági társaságnál dolgozik.

MTI.hu, 2009. szeptember 16. 

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr231394025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása