Egyhangúlag alkalmasnak találta az általános vitára Jóri András adatvédelmi biztos múlt évi tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága keddi ülésén.

A testület ugyancsak egyhangúlag fogadta el az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot is.

Jóri András elmondta, jelenleg is folyik a térfigyelő kamerázás vizsgálata, ez 2010 januárjában végződik, amikor a témában konferenciát tartanak majd.
Közölte, korábbi ajánlásában már megfogalmazta, hogy a közösségi közlekedés járművein a kamerázás nem valósítható meg jogszerűen, a jelenlegi szabályozás nem ad erre lehetőséget.

Ezzel kapcsolatosan Jóri András arra hívta fel a figyelmet: "trenddé kezd válni", hogy norma hiányában próbálnak jogon kívüli eszközökkel jogos vagy nem jogos igényeket kielégíteni a szereplők.

Ha egy közösségi közlekedési vállalat jogi igazgatója azt mondja, hogy akkor is kameráznak, ha az jogszerűtlen; ha egy bank azt mondja, akkor is csinálnak hitelinformációs rendszert, ha a parlamenti képviselőket nem sikerült meggyőzni, akkor ez a jogállamot rombolja - mondta az adatvédelmi biztos, aki szerint ezek ellen fel kell lépni.

Jóri András egyebek mellett közölte, korábbi, a nemzetbiztonsági szolgálatok külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtésével kapcsolatos ajánlásában rámutatott, hogy a nemzetbiztonsági törvény bizonyos pontokon módosításra szorul. Ilyen például az online házkutatás szabályozása, vagy a csoportos információgyűjtés elrendelése - jegyezte meg.

Jogiforum.hu, 2009. szeptember 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr131402885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása