A német Libri on-line könyvkereskedésében félmillió vásárló személyes adatai, számlái kerültek minden védelem nélkül a hálóra, miután egy ügyfél hibás számlaszámának korrigálásakor rájött, hogy több mint másfél év óta minden számla 4676-al kezdődik, és innen beütött valamennyi tetszőleges további számhoz egy ügyfél számlája tartozik, és ez így le is tölthető.

A vevő bejelentés tett a netzpolitik.org oldalnak, amely az adatvédelemmel foglalkozik az interneten. Ők próbaképpen fél óra alatt 20 ezer számlát nyitottak meg. Ezután értesítették a német adatvédelmi biztost, aki rendkívül meglepettnek mutatkozott az adatvédelmi hiba jellege, és nagysága miatt.

A problémáról értesített Libri azonnal intézkedett, és villámgyorsan betömték a védelmi hálón keletkezett lyukat. Közleményükben azt állítják, hogy szerencsére senkit nem ért kár, és a problémát egyszer s mindenkorra megoldották.

Arról írnak, hogy a vállalat mindig kiemelt figyelmet szentelt az adatvédelemnek, és ezért a német TÜV minőség ellenőrzővel bevizsgáltatták az oldalukat, amelynek elismerő pecsétje ott is díszlik, az alábbi felirattal: "amennyiben ön egy oldalon a mi ellenőrző jelünket látja, ott nyugodtan igénybe veheti a szolgáltatást, mert a kereskedő adatvédelmi gyakorlatát gondosan átvizsgáltuk, és megfelelőnek találtuk".

azta.hu, 2009. október 29.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr531589960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása