A Baden-Württembergi Adatvédelmi Felügyelet elmarasztalta a Daimler AG-t, mondván a cég nem megengedhető módon gyűjtötte alkalmazottai egészségügyi információit.

A Daimler elsősorban a brémai üzemeiben alkalmazta az illegális módszert. Az autógyár vezetői arra voltak kíváncsiak, hogy melyik dolgozójuknak milyen egészségügyi problémái vagy betegségei vannak. Nem ez az első eset, amikor a céget ilyen ügyben elmarasztalják, ugyanis a hatóságok a tavalyi év végén már vizsgálták az untertürkheimi üzemben alkalmazott hasonló módszereket.

A hivatal áprilisban indított vizsgálatot, amely megerősítette a korábban a sajtóorgánumokban felbukkant híreket. Kiderült, hogy a Daimler AG üzembiztonsági részlegének vezetői 2001 és 2008 áprilisa között szabályos elektronikus nyilvántartást vezettek a munkatársak betegségeiről, egészségügyi kezeléseiről. A lépést azzal indokolták, hogy így akarták kideríteni, valósak-e az alkalmazottak betegszabadsági kérelmeikor megadott indokok. A listába egy hiba folytán egy hónapon át a teljes részleg bármely munkatársa betekinthetett. A feljegyzésről ugyanakkor az érintettek nem tudtak, a teljes illegális megfigyelést és ellenőrzést sikerült titokban tartani.

A nyilvántartásban minden információt feljegyeztek, azt is amikor egy kolléga hallott valakiről valamit, és azt is, ha valaki maga mesélt valamelyik kollégájának egy betegségéről vagy kezeléséről. A Daimler adatvédelmi megbízottja, amint tudomására jutott az ügy, elrendelte a nyilvántartás azonnali törlését és vizsgálatot rendelt el. Csak a brémai üzemben kilenc listát (!) találtak, amelyeken összesen 900 ember neve és adatai szerepeltek. A többi gyáregységben még zajlanak a vizsgálatok.

A Baden-Württembergi Adatvédelmi Felügyelet közölte: csak azért nem szabott ki tetemes pénzbírságot a konszernre, mert a listák törlése miatt már nem állnak rendelkezésére a bizonyítékok. A hivatal ugyanakkor felszólította a céget, hogy bizonyosodjon meg arról, hogy minden illegális nyilvántartást töröltek-e és az egészségügyi adatokat eltávolították-e a dolgozók személyi kartotékjaiból.

SG.hu, 2009. október 29.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr811524836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása