Egy békéscsabai háziorvos nemrég a lépcsőházi faliújságra rajzszögelte ki a betegéhez írt levelét, amelynek a fejlécén a hölgy lakcímét, születési dátumát, taj-számát és anyja nevét is felsorolta. Dr. Lengyel László betegjogi képviselő szerint az eljárás sérti a személyes adatokat.

— Miben hibázott a háziorvos?
— Mindenekelőtt abban, hogy közszemlére tette a betege személyes adatait. Ha már a postai költséget meg akarta spórolni, illendő lett volna a levelet borítékba tenni, megcímezni, s a postaládába dobni.

— Az egészségügyben milyen gyakran sérül a titoktartás?
— Jó pár példát említhetnék. Egy fiatal nőnek például a munkáltatója kéthavonta hosszabbította meg a szerződését, így minden oka megvolt rá, hogy a terhességét titkolja a cégénél. Egy kórházi dolgozó azonban ezt "megsúgta" a nő főnökének.

— Olykor a gyógyítás körülményei is bántók lehetnek.
— Így van. Még mindig léteznek olyan rendelők, ahol a folyosón kell végigvonulni a betegnek a vizeletmintás pohárkával. Ilyen feltételek mellett a diszkréció lehetetlen. Egy ismerősöm nemrég azt tette szóvá, hogy a négyágyas kórteremben betegként a látogatókkal együtt szem- és fültanúja volt egy betegtársa utolsó óráinak. Még egy paravánt sem vontak a haldokló köré, akinek sérült az emberi méltósága.

BEOL.hu, 2009. november 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr311524703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása