Tavaly novemberben kelet-európai elkövetők behatoltak egy pénzintézet számítógépes hálózatába és visszafejtették a kártyák PIN kódjait. Segítőik szerte a világban ATM-ekből szívták le a fizetéseket.

Georgia állam atlantai vádesküdtszéke nyolc külföldi személyt, köztük öt észt, egy moldáv és egy orosz, illetőleg egy meg nem nevezett állampolgárságú embert vádol azzal, hogy a Royal Bank of Scotland pénzintézet RBS WorldPay néven ismert banki szolgáltatásának informatikai rendszerébe betörve több mint 12 millió amerikai dollárt tulajdonított el csalással különféle számlákról.

A hatóságok felderítették, hogy miután az elkövetők 2008. november 4-én behatoltak a bank számítógépes hálózatába, hozzáfértek néhány alkalmazott úgynevezett előre fizetett bérkifizetési kártyájának adataihoz, melyet – az elnevezésből adódóan – a dolgozók fizetésük felvételére használnak valamely ATM-en keresztül. Ezt követően visszafejtették a kártyák PIN kódjait a hálózatból nyert információk segítségével, majd megemelték a számlákhoz hozzárendelt kártyalimit összegét. Mire ezzel végeztek, már bevetésre készen ált 44 darab hamis bankkártya, melyek segítségével a banda más tagjai négy nappal később akcióba lendültek, és legalább 280 város 2100 bankjegykiadó automatáiból ellopták a számlákon pihenő béreket, juttatásokat.

A szervezettséget és a felkészültséget mutatja, hogy a bűnözők csupán 12 óra leforgása alatt Észak-Amerikában, Észtországban, Hongkongban, Japánban, Olaszországban, Oroszországban és Ukrajnában csaptak le. A lopással és csalással megkaparintott végösszeget kedden 9 millió dollár környékén állapították meg, de szerdára már több mint 12 millióról beszéltek a hatóságok. A pénzt felvevő személyek állítólag az összeg 30-50 százalékát tarthatták meg maguknak, a többit a kiberbehatolók kapták kézhez.

A georgiai illetékes államügyész szerint tavaly novemberben az informatikai bűncselekmények történelmének legkifinomultabb és legszervezettebb akcióját hajtották végre. A hatóságok többek között összeesküvéssel és számítógépes csalással vádolják a 25 éves észt állampolgár Szergej Csurikovot, az orosz Viktor Plescsukot, a moldáv Oleg Kovelint és egy meg nem nevezett személyt, akit csak "Hacker 3-ként" emlegetnek. Csalással vádolják a pénzt felvevő személyeket, mindannyian észt állampolgárok: a 31 éves Igor Grudijev, a szintén 31 éves Ronald Coj, a 20 éves Evelin Coj és a 33 éves Mihail Jevgenov. Az informatikai gárdából Csurikov kiadatása az Egyesült Államoknak már folyamatban van, Cojékat és Jevgenovot már korábban letartóztatták, illetőleg Hongkongban még két személyt vettek őrizetbe.

ITCafe.hu, 2009. november 11.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr131586309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása