A svájci adatvédelmi biztos megelégelte, hogy a Google nem vette figyelembe a szerinte személyiségi jogokat sértő Street View szolgáltatással szembeni indítványait, ezért kifogásait a szövetségi közigazgatási bíróság elé tárja.

A svájci adatvédelmi biztos jogi lépések megtételére készül a Google ellen, mert a kaliforniai vállalat Street View térképszolgáltatásában nem változtatott a svájci államszövetség személyiségi jogi törvényeit sértő részeken. Hanspeter Thür szerint az utcai képeket tartalmazó szolgáltatás azért sérti a szigorú svájci törvényeket, mert az interneten látható utcanézeteken számtalan esetben kitakaratlan rendszámtáblák és arcok láthatók.

Az adatvédelmi biztos elmondta, hogy a Google a személyes adatok védelmében tett indítványainak jórészét visszautasította, ezért kifogásait a szövetségi közigazgatási bíróság elé tárja.

A Google csalódott az ombudsman lépése miatt, mondta Peter Fleischer, a Google adatvédelmi tanácsadója. Szerintük az utcanézetek megfelelnek a jogi követelményeknek, ezért készek kiállni az igazuk mellett, tette hozzá.

A Google 2007-ben kezdte a turisztikai szempontból érdekes települések panorámaképekkel való kiegészítését. Eddig világszerte több mint 100 város fényképmelléklete készült el, az internetre felkerült fotókkal kapcsolatban azonban számtalan adatvédelmi kifogás érkezett.

A görög adatvédelmi hatóságok például nem engedélyezték, hogy a Google kamerákkal felszerelt járművei bejárják a görög utcákat. A Pentagon az amerikai katonai létesítmények fotózását tiltotta meg. Áprilisban egy angol községben élőláncot alkotva akadályozták meg a kamerákkal szerelt kisbuszok munkáját. Japánban az utcák újrafotózását kérték, mert a póznára szerelt kamerák túlságosan beláttak a kerítéssel védett kertekbe.

Index Tech blog (via MTI), 2009. november 13.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr741524380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása