Az Európai Bizottság elnöke a roaming tarifák kapcsán ismertté vált Viviane Redinget javasolja az új adatvédelmi biztosnak. Legfontosabb feladata az európai adatvédelmi jogszabályok megújítása lesz. Reding régi pozícióját Neelie Kroes veszi át.

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Viviane Redinget javasolja az Európai Unió 15 éves adatvédelmi jogszabályainak felülvizsgálatára és megújítására. Reding a testület tagjaként 5 évig dolgozott az informatikai és telekommunikációs szektorban érvényesülő fogyasztói jogok védelmében. Az ő nevéhez köthető például, hogy a mobilszolgáltatók csökkentették roaming-díjaikat, így olcsóbb lett a külföldi mobilhasználat.

Legfontosabb szakmai eredménye az Unió telekommunikációs jogszabálycsomagjának kidolgozása, amelyet a két évig tartó tárgyalásokat követően múlt héten fogadott el az Európai Parlament. Igazságügyi, emberi jogi és állampolgári biztosként 2010-től hasonló jogmodernizációs feladatokat kell majd elvégeznie az 1995-ös adatvédelmi direktíva megújítása folyamán. Ennek keretében beleszólhat az európai marketing-, média- és reklámszabályozásba, és a várakozások szerint hasonló eredményeket várhatunk tőle, mint korábbi pozíciójában. Az Unió elnöke egyúttal a Bizottság alelnökének is jelölte Redinget, aki harmadik politikai ciklusára készül Brüsszelben.

Tapasztalt szakemberek a fontos pozíciókban

Reding régi pozícióját Neelie Kroes veszi át, aki az elmúlt 5 évben versenyügyi biztosként többek között a Microsoft trösztellenes ügyeivel foglalkozott. Szakmai múltjából adódóan Kroes elnézőbb lehet a kisebb, feltörekvő szereplőkkel, amely aggodalomra adhat okot a nagy szolgáltatóknak. A versenyügyi tárcát Joaquin Almunia, a gazdasági és monetáris ügyek jelenlegi biztosa kapja, aki komoly tekintéllyel bír Brüsszelben, annak ellenére, hogy kritikát kapott a nemzeti kormányok felelősségének betartatásának hiányosságai miatt a gazdasági válságban. Elemzők úgy látják, a Bizottság következő célpontja a Microsoft után a Google lehet, mivel a redmondiak ügye lassan rendeződni látszik. Szintén fontos pozíciót kapott Michel Barnier, aki 2010-től a szellemi tulajdonnal kapcsolatos ügyek vezetőjeként szabadalmi és szerzői jogi ügyekkel foglalkozhat. Legfontosabb feladata az egységes európai szabadalmazási rendszer kidolgozása lesz, hiszen a világ többi részével ellentétben Európában igen bonyolult a folyamat, ami nem tesz jót az itteni kutatás-fejlesztésnek. Kroes és Barnier kulcsszerepet játszhat a könyvek digitalizálásának kérdésében, bár egyelőre nem tudni, pontosan kinek a hatáskörébe fog tartozni a kérdéskör.

Januárban indul a ciklus

Jose Manuel Barroso pénteken jelentette be terveit az elkövetkező 5 éves időszakra. Az EU "központi kormányaként" működő Európai Bizottság 27 tagját az Unió egy-egy tagállama delegálja, a helyi államfők és/vagy kormányok jelölése nyomán.

A Bizottság mindenkori elnöke, jelen esetben Baroso jelöltjeit az Európai Parlament véglegesíti várhatóan január első felében, így ha minden terv szerint halad, az új biztosok 2010 első hónapjának végén kezdhetik meg munkájukat.

Computerworld.hu, 2009. november 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr761589968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása