Az adóhatóság bekéri és az elévülési időn belül megőrzi a vagyonadó-kalkulátor használóinak adatait. Erre azonban nem az adózók előzetes regisztrálása vagy ellenőrzésre kijelölése, hanem a joghátrányok elkerülésének garantálása érdekében van szükség.

Az APEH november közepe óta teszteli a vagyonadó-kalkulátort, amely várhatóan december közepétől válik hozzáférhetővé. A használata nem lesz kötelező, segítséget jelent azoknak, akik nem tudják eldönteni, ingatlanuk után kell-e vagyonadót fizetni. A kalkulátor használatakor a tulajdonos közli az ingatlan paramétereit, amelyek alapján az APEH megbecsüli a forgalmi értéket.

A kormányrendelet szerint ha az adózó a kalkulátor használatakor valós adatokat adott meg és az APEH által azok alapján becsült értéket tünteti fel bevallásában, de kiderül, hogy a tényleges forgalmi érték a becsültnél mégis magasabb, akkor az adóhatóság nem szabhat ki bírságot vagy pótlékot.

Mivel ez a garancia csak úgy érvényesíthető, ha az adóhatóság naplózza, ki és milyen adatok alapján kért értékbecslést, a kalkulátort igénybe vevő adózó adatait szükségszerűen bekérik a becslés kérésekor, és azokat elévülési időn belül megőrzik - írja a Napi Gazdaság.

index.hu (via MTI), 2009. december 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr651590982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása