Három helyen is megsértette az adatvédelmi törvényt a rászorulókat kedvező hitelnek álcázott lehetőséggel kecsegtető Group Saving Kft. - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő.

A Fideszes honatya több ízben is foglalkozott már a rászoruló emberek megtévesztésére alkalmas fogyasztói csoportok jogi szabályozásával, mivel választókerületéből száznál is több átvert család kereste meg az elmúlt hónapokban. A képviselő ezúttal Draskovics Tibor, azóta lemondott igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Dr. Jóri András adatvédelmi biztos képviselői kérdésre adott válaszát ismertette.

Elmondta, Draskovics Tibor szerint a magyar jogrend alkalmas a visszaélések kezelésére, s a hatóságok tudomására került problémás ügyek többségét a fogyasztók felkészületlensége okozza, ezért nincs a magánjogi szerződésen alapuló fogyasztói csoportok szabályozására. Ennek ellentmond az adatvédelmi biztos álláspontja. Dr. Jóri András az eseteket részletesen taglalva megállapítja, a szerződéskötésekről is videófelvételt készítő Group Saving Kft. több ponton is megsérti az adatvédelmi törvényt, ezért hivatalból vizsgálatot indított a több mint aggályos tevékenységet folytató cég ellen.

Dr. Horváth Zsolt hangsúlyozta, ugyan december 15-én téli szünetre vonul a törvényalkotás, ám a Fidesz jogi kabinetjében javasolni fogja a fogyasztói csoportok működését ellenőrző jogszabály megalkotásának előkészítését, hogy mielőbb az országgyűlés elé kerülhessen a megyében is több száz családot érintő kérdés.
A képviselő hozzátette, egy jogászokból álló csoporttal már dolgozni kezdtek az ügyön, s megállapították, amennyiben bebizonyosodik, hogy a károsultak nem akartak fogyasztói csoportba belépni (azaz megtévesztették őket), akkor az érintett cégnek kötelessége lenne visszatéríteni a már befizetett összeget.

naplo-online.hu, 2009. december 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr761607669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása