A kötelező mellett lesz választható tartalomszűrés is, ha jövő ősszel a parlament elfogadja a törvényjavaslatot. A tesztek sikeresek voltak.

Az ausztrál szövetségi kormány készen áll az internethasználók egy része és jogvédő szervezetek által támadott, központosított internetes tartalomszűrés elindítására. A tervezet szerint a szövetségi médiahatóság (ACMA) által összeállított feketelista alapján az internetszolgáltatók szűrik majd az ügyfelek forgalmát, leghamarabb jövő ősztől.

A testület egyrészt hivatalból, másrészt lakossági bejelentések nyomán teszi indexre azokat a weboldalakat, melyek az ország törvényeibe ütköző tartalmakat közölnek, például gyermekpornót, szexuális erőszakot, zoofíliát megjelenítő anyagokat tesznek elérhetővé, vagy kábítószerek használatához, bűncselekmények elkövetéséhez adnak instrukciókat. Az ACMA az ausztrál szerverekről ezeket az illegális tartalmakat eltávolíttatja, de "nemzetközi vizeken" erre nincs felhatalmazása, itt csak a hozzáférés blokkolása a járható út.

Nehogy véletlenül

"Az internetszolgáltatói szűrés csökkenti annak a veszélyét, hogy az ausztrál polgárok véletlenül RC-besorolású [törvénybe ütköző] tartalmakkal találkozhassanak az interneten" – magyarázta Stephen Conroy távközlési miniszter, a javaslat ötletgazdája. Aki szerint az elmúlt hét hónapban végzett tesztek bebizonyították, hogy a szolgáltatói oldalon működtetett filterrel hatékonyan elvégezhető a blokkolás, és a szűrés hatása a hozzáférés sebességére elhanyagolható.

A központi cenzúra kritikusai szerint félő, hogy az ACMA feketelistájára hivatali túlbuzgóság következtében olyan weboldalak is felkerülnek, melyek nem érdemelnék ki a tiltást. Az aggodalmat táplálja, hogy a médiahatóság tavasszal kiszivárgott listáján – melynek valódiságát a kormány sosem ismerte el – számos ártalmatlan szájt (többek között YouTube- és Wikipedia-aloldal, sőt egy fogorvos honlapja is) szerepelt. Más kérdés – teszik hozzá a bírálók –, hogy a filter viszonylag egyszerűen megkerülhető.

Lesz választható is

A héten elfogadott törvényjavaslat-módosítás értelmében a kötelező filter mellett az internetszolgáltatók további szűrőket is kínálhatnának az ügyfeleiknek – ezek bevezetését a kormány anyagiakkal támogatná. Például ha az előfizető ezt kéri, blokkolnák nála a pornográf vagy szerencsejáték-oldalakhoz való hozzáférést. Canberra bejelentette továbbá, hogy internetbiztonsági kampányokat indít, hogy a felhasználók is tisztában legyenek a veszélyekkel, és egyben bővíti az ACMA állományát.

"A kormány mindig azt az álláspontot képviselte, hogy az internetbiztonságban nincs olyan egyedüli hatékony megoldás, mint a [mitikus lények ellen a mesékben hatásos] ezüstgolyó. A tájékoztatásra és tudatosságnövelésre szánt további erőforrások, az RC-besorolású tartalmak kötelező szűrése és az opcionális szolgáltatói filterek kombinációjával egy olyan csomagot állítottunk össze, amely egyensúlyba hozza a családok biztonságát és a digitális forradalom előnyeit" – magyarázta Conroy.

A miniszter szerint a törvényt 2010 augusztusában terjesztik a parlament elé, majd azt követően egy éven belül léphet hatályba.

ITCafe.hu, 2009. december 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr201607734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása