Habár maga a megtámadott miniszterelnök nem tett ilyen javaslatot, kormányának serény minisztere határozott fellépést követel.

A Silvio Berlusconi elleni merénylet nem várt következményeket hozott Olaszországban: mivel egy olyan Facebook-oldalon, melyet a támadó szimpatizánsai hoztak létre, két nap alatt közel százezer látogató járt, ezért az olasz kormány egy olyan javaslat előkészítésén dolgozik, mely az internethasználat kereteinek szigorítását célozza.

A tervezett, a gyűlöletbeszéd ellen fellépő változtatások munkálatait Roberto Maroni belügyminiszter vezetésével irányítják. Maroni, valamint Angelino Alfano igazságügy-miniszter szerdán azt ígérték, hogy nagyon gyorsan fellépnek azok ellen, akik a weben erőszakra bujtanak fel, de addig is, míg a szükséges rendeletek megszületnek, még ma, csütörtökön bejelentenek olyan sürgősséggel bevezetett lépéseket, melyek segítségével büntetni lehet az ilyen internetes magatartást. Maroni ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy a végleges szabályozás végigjárja a parlamenti utat, szó nincs arról, hogy a szólásszabadság alapjoga veszélybe kerülne.

A szigorítás mellett érvelő kormánypárti képviselők azt hangoztatják, hogy a szellemileg zavart Massimo Tartaglia azért követte el tettét, mert a miniszterelnök elleni gyűlölet sok nyilvános terepet talált magának, s a gyűlölködők a közösségi támogatás által igazolhatónak látnak egy ilyen súlyos bűncselekményt. A Facebook, melyet sokat kritizáltak, hogy helyet ad ilyen jellegű tartalmaknak is, a felháborodás hatására eltávolította az "Öld meg Berlusconit" címmel futó oldalt: "Az erőszak hirdetése, vagy megfélemlítő tartalmak közlése tilos a Facebookon" – áll a cég közleményében. Maroni egy videochates beszélgetésben dicsérte a Facebook gyors intézkedését, s kifejtette, szükséges ez az együttműködés, hogy például az ő 12 éves fia ne találkozhasson böngészés közben a terrorizmust, a maffiát vagy a pedofíliát népszerűsítő oldalakkal. Ezért azonnali hatállyal kezdeményezi egy, a szolgáltatókat, tartalomszolgáltatókat is magában foglaló munkacsoport létrehozását, hogy fellépjenek az internetes bűnözés ellen.

Ugyanakkor még Berlusconi pártjában is akadnak olyanok, akik nem értenek egyet az internetes szabadság ilyenfajta korlátozásával és a hisztérikus, kapkodó lépésekkel, s arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi törvények is bőven elegendőek az ilyen cselekmények korlátozására, tiltására. Gianfranco Fini, a képviselőház elnöke a következőket nyilatkozta: "Óvakodjunk a »Kína-szindrómától«, a preventív cenzúra kísértésétől. Egy őrült tette – illetve azok ostobasága, akik dicsőítik cselekedetét – távolról sem teheti vita tárgyává jogunkat a szólás szabadságához."

Hasonlóképp vélekedik az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (UDC) vezetője, Pierferdinando Casini is: "Az Egyesült Államokban Obama folyamatosan kap internetes fenyegetéseket, de mégsem jut eszébe senkinek, hogy netcenzúrát vezessen be" – jelentette ki a képviselő kedden, Maroni felszólalására reagálva a parlamentben.

A hírek szerint több civil csoport is tiltakozó akciókra készül a tervezett intézkedések ellen.

ITCafe.hu, 2009. december 17.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr391607739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása