Tíz amerikai adatvédelmi szervezet panaszolta be a világ legnagyobb közösségi oldalát az amerikai fogyasztóvédelmi felügyeletnél, mivel kockázatosnak tartják, hogy a szájt felhasználói mindenféle információt egy kattintással megoszthatnak magukról.

A jogvédők közös beadványban fordultak az USA-ban a fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó Federal Trade Commissionhöz (röviden FTC), mivel a Facebook nemrégiben megváltoztatta adatvédelmi beállítási lehetőségeit - írja a BBC. A szájt mostantól lehetővé teszi, hogy a felhasználók minden egyes, a közösségi oldalon megosztott tartalomhoz (például feltöltött képek, linkek, státuszüzenetek, alkalmazások) tartozó beállítást külön-külön módosítsanak, és azokat vagy csak barátaikkal, vagy barátaik barátaival, vagy minden internetezővel megosszák.

Az Electronic Privacy Information Center vezetésével az FTC-nél panaszkodó civil szervezetek szerint a módosítások káros hatással lesznek a felhasználókra, mivel olyan adatok közzétételét is lehetővé teszik, amelyek eddig szigorúan védve voltak. A jogvédők különösen azért aggódnak, mert a Facebook arra bíztatja 350 millió felhasználóját, hogy minél több információt tegyen magáról elérhetővé, csak a személyes adatait és az e-mailcímét, telefonszámát hagyja meg kizárólag a visszaigazolt ismerősök számára hozzáférhetőnek. A módosítások bemutatása után többek között az Electronic Frontier Foundation, a legnagyobb internetes jogvédő szervezet is bírálta.

A Facebookra való belépésnél ugyanis nyilatkozni kellett róla, hogy a felhasználó a jövőben hogyan szeretné megosztani adatait, viszont annak kiválasztásánál csak a meglévő beállítások megtartása, vagy a mindenkivel való megosztás között lehetett választani, és előbbit nem részletezte az adatlap. A szájt kritikusai szerint ez azét volt így, hogy az üzmeltetők elérjék: a felhasználók minél több adatot tegyenek hozzáférhetővé a webkeresők számára.

A Facebook közleményben adott választ az adatvédőknek, amelyben leszögezte, hogy a változtatások életbe léptetése előtt konzultált az FTC-vel. A közösségi oldalon az új adatvédelmi beállítási lehetőségek megjelentetése után az alapító, Mark Zuckerberg személyes fotói is bárki számára elérhetővé váltak, amit először mindenki véletlen balesetnek hitt. Zuckerberg azonban később úgy nyilatkozott: "Nem érzem szükségesnek korlátozni a hozzáférést az olyan fényképekhez, amelyeken a barátaimmal, a családommal, vagy a játékmackómmal vagyok látható."

origo.hu, 2009. december 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr61619224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása