Komoly politikai vihart okozott az Egyesült Államokban, amikor kiderült – a Pentagon is elismerte tegnap –, hogy iraki felkelők egy fillérekbe kerülő szoftver segítségével behatoltak az amerikai hadsereg robotrepülőinek rendszerébe – és sikerült lehallgatniuk a járművek és az irányítók kommunikációját.

A botrányt a Wall Street Journal cikke robbantotta ki, amiben bizalmas forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy iraki hackerek hozzfértek azokhoz a videoadásokhoz, melyeket a felderítésre kiküldött MQ-1 Predator, pilóta nélküli gépek továbbítottak az amerikai csapatok részére.

Ehhez a művelethez olyan programokat használtak, mint például az orosz fejlesztésű SkyGrabber, amit az internetről is be lehet szerezni 26 dollárért. Az amerikai katonai hivatalnokok kezdetben azt állították, hogy semmi bizonyíték nem támasztja alá ezt az állítást – ha ez beigazolódna, az komoly csapás lenne a tengerentúli csapatok számára, mivel a pilóta nélküli gépek egyre nagyobb szerepet játszanak az ázsiai hadszíntereken.

A WSJ-t informáló személy a hadseregben dolgozik, és állítása szerint már tavaly év végén felfigyelt a dologra, mivel egy letartóztatott síita felkelőnél egy olyan laptopot találtak, amelyen a robotrepülők felvételei is rajta voltak. Ezt követően 2009 nyarán még több olyan számítógépet foglaltak le, ahol hasonló fájlokat fedeztek fel. Arra is utaltak, hogy ezeket a gondokat a hadsereg már a boszniai háború, de 2004 óta biztosan ismeri, de nem foglalkoztak vele kellőképpen.

A napvilágra került információk zavarosak, ám a hadsereg nem sokkal később elismerte a probléma létezését, de azt állítják, hogy még nem tudják, milyen sérülékenységből eredhet az adatlopás, ezért egyelőre nem tudják kijavítani. Vizsgálják a körülményeket, és egyelőre úgy tűnik, hogy a titkosítási módszerek, illetve azok alkalmazása körül nincs minden rendben.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a WSJ értesülései szerint az USA-val szemben álló erők feltehetőleg Afganisztánban, Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában is alkalmazták a módszert. Az ügyet még átláthatatlanabbá teszi, hogy biztonsági szempontokra hivatkozva érdemi reakciókat sem a védelmi minisztérium, sem a Predator gyártója nem publikál. Valószínűnek tűnik, hogy a sérülékenység nem teszi lehetővé, hogy átvegyék a gépek irányítását, de arra minden jel szerint képesek, hogy a gép által sugárzott adásokat fogják és rögzítsék, illetve nyomon tudják követni a repülőket.

Index Tech blog (via ITCafe.hu), 2009. december 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr711613873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása