Hollandia hamarosan bevezeti annak az utasellenőrző készüléknek a rendszeres használatát a repülőtereken, amely a képernyőn szinte lemeztelenítve láttatja az ellenőrzött személyt.

Ernst Hirsch Ballin holland igazságügyi miniszter kedd este telefonon tájékoztatta Janet Napolitano amerikai belbiztonsági minisztert a döntésről. Múlt pénteken egy nigériai fiatalember úgy szállt fel az amszterdami Schiphol repülőterén egy Detroitba tartó járatra, hogy veszélyes anyag volt a testére erősítve. Az amerikai nagyvároshoz közeledve megpróbálta felrobbantani a szerkezetet, de ehelyett csak a ruhája gyulladt meg, és az utasoknak sikerült őt legyűrniük. A merényletkísérlet nyomán világszerte felülvizsgálják és szigorítják a légi közlekedés biztonsága érdekében eddig bevezetett rendszabályokat.

E szigorítás fontos eleme a "lemeztelenítő" szkenner (a blogon ld. itt — a szerk.) alkalmazásának lehetősége. A készülék a hagyományos fémdetektorral ellentétben pontos képet ad a megvizsgált személyről, láthatóvá teszi a ruha alatt a test körvonalait, és érzékeli a gyanús formájú tárgyakat.

Csaknem az összes holland párt egyetért az alaposabb átvizsgálást lehetővé tevő technika alkalmazásával, elismerve azt, hogy a légi közlekedés biztonsága e tekintetben előnyt élvez a magánszféra védelmével szemben. Hozzáteszik azonban azt is, hogy a szkenner által láthatóvá tett kép felhasználását szigorú keretek közt kell szabályozni, meg kell pontosan határozni, ki tekintheti meg ezeket a képeket. Ki kell térni arra is, meddig lehet megőrizni a készített felvételeket.

Index Tech blog (via MTI), 2009. december 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr931633718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása