A közterületek fenntartása önkormányzati feladat, ezért az azok hasznosítására vonatkozó adatokat nem lehet eltitkolni - vélekedik az MDF. A párt ezért felszólítja a Centrum Parkoló Kft.-t, hozza nyilvánosságra a 2000-2006 közti szerződéseiben szereplő összegeket, segítve ezzel az MDF javaslatára megalakuló parlamenti vizsgálóbizottság munkáját.

Az ügyről szóló tájékoztatóját Herényi Károly országgyűlési képviselő azzal kezdte: az MDF üdvözli a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, amelyben leszögezi, hogy a Centrum Parkoló Kft. állításával ellentétben igenis közérdekű adatnak számít, hogy mennyi bevétele származik a fizetős parkolóhelyekből a cégnek. "Csak a nyilvánosság garantálhatja, hogy megnyugtatóan tisztázódjanak a budapesti parkolási rendszerben tapasztalt visszásságok és gyanús összefonódások. A bevételi adatok ismerete nagyban segítheti azt, hogy kiderüljön, valóban megérte-e a szerződő önkormányzatoknak a parkolási rendszer üzemeltetéséről való lemondás" - vélekedett a korábbi frakcióvezető.

A konzervatív politikus azt mondta: a budapesti parkolásban az elmúlt években eluralkodott a káosz, mert a díjbeszedést több társaság végzi, többnyire homályos, eltérő üzletpolitikával. Ez a rendszer átláthatatlan az autósok számára, a különböző parkolási társaságokkal kötött megállapodások többsége pedig gyanúsan kedvezőtlen az önkormányzatoknak és a fővárosi lakosoknak. Beszédes adatként említette, hogy a Parking Kft. által készített összesítés szerint a Centrum Parkoló Kft. tetemes bevételeinek mindössze a 22 százalékát juttatja el a kerületekhez.

"Joggal merülhet fel minden józan, felelős polgárban, hogy ez a kedvezőtlen rendszer nem működhetne a két legnagyobb párt, az MSZP és a Fidesz önkormányzati összjátéka nélkül. Az MDF azonban nem nézi tétlenül a budapesti polgárok mindennapjait megnehezítő, az önkormányzatok számára milliárdos bevételkiesést jelentő 'üzletet'. Ezért kezdeményeztük két évvel ezelőtt egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, hogy fény derülhessen a fővárosi parkolás szövevényes ügyeire és gyanús pártkötődéseire. Az MSZP és a Fidesz ugyanis sokáig a legnagyobb egyetértésben akadályozta a vizsgálatot, és hosszú évekre parkolópályára terelte az ügyet. Az Alkotmánybíróság azonban tavaly nekünk adott igazat, így végre felállhat a bizottság - tette hozzá Herényi.

Simon Péter, az MDF fővárosi VII. kerületi önkormányzati képviselője annyival egészítette ki az elhangzottakat: a képviselőtestület vezetését több ízben is kérte, számoljanak be a társaságtól befolyt összegekről, ám minden alkalommal elkerülték a kérdés megválaszolását. Egy újabb érdekes momentumként közölte, hogy a kerület megújította a Centrummal kötött kontraktust, tíz évre újra elkötelezve magát "ezzel a lehetetlen céggel". Simon úgy értékelt, a kft. abszolút nem törődik a közösség érdekeivel, s csak a saját a saját bevételeit és jólétét tartja szem előtt. Ezért javasolni fogja az önkormányzatnak a szerződés felbontását, mivel pártja azt szeretné, ha olyan "normális parkolási társaság" alakulhatna a fővárosban, amely egyenlő feltételeket biztosít a kerületeknek.

Szerkesztőségünk megkereste a Centrum Parkoló Kft-t, a társaság azonban nem kívánt reagálni.

Stop.hu, 2010. január 13.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr151736132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása