2006. február 28-án, a választások előtt robbant ki a gyulai kistérségi megbízott ügye.

"A számítógépén 10.491 választó különleges személyi adatait - közöttük a politikai szimpátiára vonatkozót - tárolta, kezelte és módosította tudtuk, hozzájárulásuk, illetve törvényi felhatalmazás nélkül. Az állományok között több ezer választópolgár pártszimpátiáját rögzítő anyagokat találtak. A neveknél néhol szimpatizáns szó, vagy az azt jelölő "sz" betű állt, s olyan megjegyzéseket is találtak, ahol a "nemzeti petíció" vagy a bizonytalanra utaló "b", illetve az ellenőrizendőre "e" betű szerepelt.

A férfit az első fokon eljáró orosházi városi bíróság bűnösnek találta és pénzbüntetéssel sújtotta (különleges személyi adattal visszaélés bűntette, 250 ezer forint), a fellebbezést követően az ügyet tárgyaló Békés megyei bíróság azonban felmentette, mert úgy ítélte meg, hogy a vádlott cselekményével nem okozott jelentős érdeksérelmet azoknak, akiknek személyi adatait tárolta, és az nem is állt szándékában.

Harmadfokú eljárás során került a Szegedi Ítélőtábla elé, ahol Maráz Vilmosné vezette tanácsa harmadfokon eljáró tanácsa megállapította, hogy a vádlott tette és a sértettek esetleges érdeksérelme között csak távoli oksági összefüggés lehet. A sértettek jelentős érdekséreleméhez olyan történéseknek is be kellett volna következniük, melyekre a vádlottnak nem volt befolyása - tette hozzá indoklásában a tanácsvezető bíró."

Különösen kecsegtető ez az ítélet a választások előtt, lefordítom: nyugodtan építsd az adatbázisodat, ha a véletlenek balszerencsés összejátszása miatt esetleg le is buksz, akkor sem kell izgulnod, hiszen érdeksérelem alig történt, pár év, és felmentenek.

Vagyis ma Magyarországon nyugodtan lehet összegyűjteni, tárolni és felcímkézni 10 491 választópolgár személyes adatait.

Gondolom az adatvédelmi ombudsman meg most vesz be egy adag nyugtatót...

Vastagbőr blog, 2010. január 14.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr431737082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása