Visszanyerni a családi fotókat a sérült memóriakártyáról vagy a pótolhatatlan munkánkat a winchesterről: pokolian drága dolog...

Új biztosítási formát vezetett be a Kürt Zrt és partnere, az Európai Utazási Biztosító: az első magyarországi adatbiztosítás egyelőre a flash típusú adathordozókon tároltakra vonatkozik, de márciustól lesz olyan, a háztartási biztosítások kiegészítéseként vagy a garancia kiterjesztéseként igénybe vehető forma, amely otthoni PC-ink és laptopjaink adatvédelmét szolgálja. A biztosítás aúgy működik, hogy az egyébként komoly tízezrekre rugó adatmentést ilyenkor a néhányszáz forintos biztosítási díj fedezi.

A Kürt Zrt. adatmentési üzletágvezetője, Szekeres Gábor Üzletmenet című műsorunkban elmondta: az, hogy mennyire értékes egy adatcsomag, meglehetősen szubjektív, az, hogy a kimentése mennyibe kerül, már pontosabban meghatározható. A flash-kártyák esetében a megihibásodások modellezhetők, a winchesterek azonban bonyolultabb szerkezetek, először újra működőképes állapotba kell hozni őket, hogy legalább addig dolgozzanak, amíg sikerül kimásolni róluk az adatokat, a számítógépek meghajtóiról adatot menteni tehát nagyságrendekkel drágább.

A flash-kártyákkal a hiba általában úgy keletkezik, hogy a kamera vagy fényképezőgép tulajdonosa mondjuk egy külföldi út izgalmai közepette rossz gombot nyom meg a készüléken, rossz utasítást ad. A számítógépes adatvesztések lehetnek mechanikus bajok következményei, ez általában a laptopokra jellemző, amelyeket sűrűn hordoznak a tulajdonosaik, de lehet nekvírustámadás következménye is.

A Kürt Zrt. üzletágvezetője szerint a felhasználók egyre nagyobb hányada gondoskodik mostmár az adatai megfelelő biztonságáról, de így is sűrűn fordulnak elő adatvesztések. Szekeres Gábor azt tanácsolja, hogy a külföldi útra vigyünk a fényképezőgépünkhöz még egy flash-kártyát, és ha az eredetivel bármi gond mutatkozik, mindenképp cseréljük ki. Az otthoni PC-nk mellé pedig vásároljunk külön házban működő kiegészítő winchestert, fontosabb dolgainkat pedig időről időre mentsük át erre: arra, hogy a külső és a belső adathordozó egyszerre menjen tönkre, nagyon kicsi az esély.

gazdasagiradio.hu, 2010. január 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr871761982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása