Kellemetlen meglepetés várhat Európában a Facebook-alapító Mark Zuckerbergre, aki néhány hete azzal hökkentett meg többeket, hogy kijelentette: a személyiségi jogokkal ma már senki sem törődik. A Bizottság azonban egy új szabályozás kialakításával kívánja biztosítani a személyes adatok és a magánélet nagyfokú védelmét.

A Bizottság szerint a jelenlegi adatvédelmi szabályok már jócskán idejétmúltak, hiszen ezek egy része lassan tizenöt éves. A testület éppen ezért csütörtökön, az adatvédelem napján arra figyelmeztetett, hogy "a jelenlegi adatvédelmi jogszabályok megújítása nélkül nem tudunk lépést tartani a technológiai fejlődéssel, reformra van szükség a magánélethez való jog és az ágazati jogbiztonság érvényesüléséhez, az új technológiák meghonosodásához".

A Lisszaboni Szerződés és az Európai Unió Alapjogi Chartája hatályba lépésével a Bizottság azt szeretné, ha "az EU egészében érvényes, egyértelmű és korszerű szabályozás" révén biztosítanák a személyes adatok és a magánélet nagyfokú védelmét.

Viviane Reding, az információs társadalomért és médiaügyekért felelős uniós biztos, aki név szerint említette a Facebookot, a Myspace-t és a Twittert, közölte, hogy még ebben az évben megkezdik az EU 1995. évi adatvédelmi irányelvének a felülvizsgálatát. "Napjaink társadalmában kiemelt szerepe van az innovációnak, de nem szabad, hogy az az emberek magánélethez való alapvető jogának rovására menjen" – hangsúlyozta.

Mindez egyértelmű üzenet is lehetne a Facebook-alapító Mark Zuckerbergnek, aki alig két hete még úgy vélekedett: az adatvédelem eddigi korszakának leáldozott, hiszen az emberek nem csak egyre több és több információt osztanak meg egymással, de ezt egyre nyitottabban teszik, ráadásul ezeket az adatokat egyre több ember számára teszik elérhetővé.

A ma már milliárdos alapító-elnök ezzel részben a Facebook új adatvédelmi politikájára is utalt, amely szerint a felhasználó személyes adatai mostantól mások számára is elérhetővé válnak. Zuckerberg úgy vélte, hogy mindezek a változások csak "a jelenlegi társadalmi normákra" válaszul születtek, melyek szerint a fiatalok sokkal lazábban állnak hozzá az adatvédelmi kérdésekhez.

A módosítás ugyanakkor már máshol is kicsapta a biztosítékot: Kanada adatvédelmi biztosa például szerdán jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak, miután több panasz érkezett a Facebook új adatvédelmi politikája miatt – derül ki az EUobserver összeállításából.

Helloinfo.hu, 2010. február 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr841755633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása