Borús képet fest az internetről a Websense Security Labs félévente kiadott jelentésének, a State of Internet Securitynek legújabb kiadása.

Az online biztonsággal foglalkozó tanulmány szerint a webkettő valósággal fuldoklik a rosszindulatú, automatikusan generált, és veszélyes tartalmakban. A teljes jelentést innen lehet letölteni (regisztráció kell hozzá).

A szervezet honeypotnak nevezett csali gépek és hálózatok segítségével elemzi az online veszélyforrásokat, a rendszere óránként 40 millió weboldalt és 10 millió emailt fésül át vírusterjesztő oldalakra mutató linkek után.

A tanulmány egyetlen pozitív része, hogy a rosszindulatú weboldalak száma egy kicsit (egész pontosan 3,3 százalékot) csökkent 2009 első félévéhez képest – igaz, ezt egy óriási, 225 százalékos ugrás előzte meg a tavalyi év első felében. A vírusok terjesztéséhez már nem saját oldalakat építenek az online bűnözőket kiszolgáló hackerek, sokkal jellemzőbb, hogy egyébként megbízható oldalakra törnek be, és rejtik el a forráskódban a rosszindulatú programsorokat (az összes vírusforrás 71 százaléka ilyen).

A legmegdöbbentőbb adat, hogy a fórum- és blogkommentek ijesztően magas hányada (95 százalék) spam, illetve rosszindulatú linket tartalmaz; erre az lehet a magyarázat, hogy a jól karbantartott, rendszeresen moderált oldalak mellett nagyon sok az olyan, ahol gyakorlatilag átvették a hatalmat a robotok, és nincs is élő ember a kommentelők között. A vírusterjesztő oldalak több mint fele amerikai szerveren van, aztán a kínaiak jönnek 17 százalékkal, a harmadik helyre pedig a spanyolok jöttek be 15,7-tel (Spanyolország egyébként eddig sosem szerepelt a top5-ben).

Egyre aggasztóbb méreteket ölt a SEO poisoning nevű trükk alkalmazása, ami annyit tesz, hogy a vírusok terjesztői a keresőkben éppen nagyon népszerű kifejezések köré építik a fertőző oldalt, amit keresőoptimalizálással a találati listán megpróbálnak minél magasabbra menedzselni, hogy aztán az internet legnagyobb forgalomirányítója, a Google hozza nekik a gyanútlan áldozatokat. 2009 második felében a Yahoo Buzz és a Google Trends által éppen forrónak ítélt kifejezésekre kiadott keresések 13,7 százalékánál, vagyis nagyjából minden hetediknél jelent meg vírusos oldal a találati listákban.

A Websense Security Labs 85,8 százalékra becsülte az internet teljes emailforgalmában a spam arányát (ennél mértek már rosszabb számokat is az utóbbi években), és 81 százalékra az olyan spamet, ami nem sima reklám, hanem valamilyen rosszindulatú kódot tartalmazó weboldalra linkel.

Index Tech blog, 2010. február 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr911758551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása