A filtert bekapcsolva elérhetetlenné válnak a szexuálisan ingerlő és erőszakos tartalmak, eltűnnek a hozzászólásokból az obszcén kifejezések. Papíron.

Belép a YouTube-fiókjába, lenavigál a lap aljára, rákattint a Safety Mode is off szövegre, a felbukkanó mezőben engedélyezi a szűrést; opcionálisan engedélyezi és hozzárendeli a szűrési parancsot a böngészőhöz, majd kijelentkezik a fiókból. Ezeket a lépéseket teheti meg tegnaptól az aggódó szülő, aki nem szeretné, ha a család ifjabb tagjai virtuális kontroll nélkül barangolhatnának a világ legnépszerűbb videomegosztó oldalán. A fent említett opcionális lépés extra biztonságot adhat arra az esetre, ha a gyerek magától is megtalálja a szűrőt vezérlő apró hivatkozást a felület alján – ugyanis ha nem tudja a jelszót, nem tud visszajelentkezni a fiókba, így ki sem tudja kapcsolni a filtert. Amennyiben a család rendelkezik némi informatikai háttérismerettel, akkor hamar rájön, hogy a műveletet minden egyes telepített böngészőn el kell végezni.

Ha megbízunk a rendszerben, elégedetten dőlhetünk hátra. A gyerek hiába keres a sex, nude, naked, violence stb. szavakra (szándékosan írjuk angolul, más nyelven egyelőre nem érhető el a szolgáltatás), a YouTube vagy teljesen kiszűri a videókat, vagy csak "ártalmatlan" tartalmakat dob ki találatul. De csak papíron. Egy rövid tesztet követően ugyanis szó szerint szembe tűnő, hogy a filter például nem tud toldalékolni. A nude (meztelen) szót begépelve máris töltődnek a korhatáros bártáncosnők felvételei anélkül, hogy a felhasználó csavarta volna meg a szöveget: a YouTube ugyanis a beírt szóra hasonlító kifejezések után is keres, mintha csak elgépeltük volna a kifejezést (ld. nude, nudie). Tucatnyi módon tehetjük próbára a szűrőt, az esetek döntő többségében a filter alaposan le fog szerepelni.

Bár a videóhoz tartozó hozzászólásokat a szűrő bekapcsolása után automatikusan elrejti a rendszer, a visszaállításhoz egyszerűen rá kell kattintani a text comments parancsra. Igaz, ha a filter obszcén szavakba ütközik, a betűk helyén csillagokat fogunk látni – már ha véletlenül sem szerepel zavaró "pótkarakter" a szóban (a példától most eltekintenénk).

Persze korhatáros bártáncosnők egyébként sem sűrűn fordulnak elő a videomegosztón, bár ha a felvétel nem lépi át azt a bizonyos küszöböt, nem bántják a cenzorok. A tavaly nyáron publikált közösségi irányelvek szerint elfogadhatatlan tartalomnak minősülnek például a meztelenséget vagy szexuális aktust bemutató felvételek, a nem kifejezetten és ábrázoltan pornográf tartalom azonban – mint látható, szűrő ide vagy oda – még éppen elmegy.

ITCafe.hu, 2010. február 11.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr431775527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása